FINANCIJSKE RAZMIRICE

MOTIV POKUŠAJA UBOJSTVA TAJKUNA Beko se našao na meti gruzijskih osvetnika zbog 750 mil. funta?

 Aleksandar Dimitrijević/CROPIX /Screenshot

Poslije gotovo dvosatne operacije kojoj je podvrgnut u petak navečer, stanje srpskog tajkuna Milana Beke je stabilno, no i dalje neizvjesno. No unatoč tome liječnici upozoravaju da je i dalje u životnoj opasnosti.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako vjeruje da će policija sljedećih dana pronaći i uhititi napadače. Božo Prelević, bivši ministar unutarnjih poslova Srbije, kaže za Jutarnji list da se u Srbiji proteklih godina dogodilo toliko mafijaških likvidacija da danas već svatko može razlikovati jesu li u nekog pucali profesionalni ubojice ili amateri.

- S druge strane, pak, svjesni nadzornih kamera koje se nalaze na okolnim zgradama, napadači na Beku nisu se na mjesto zločina dovezli automobilom. Dakle, nisu u pitanju ni potpuni amateri - kaže. A koji je motiv? - On je bio sudionik mnogih političko-ekonomskih poslova i sigurno bi mogao biti vrlo nezgodan svjedok. Činjenica je da je nakon dolaska na vlast premijera Vučića strah od hapšenja u Srbiji na zavidnoj razini, pa oni koji taj strah osjećaju vjerojatno Beku doživljavaju kao osobu koja mnogo toga zna - kaže Prelević.

U Beogradu kolaju priče da bi iza pokušaja ubojstva tajkuna Milana Beke mogli stajati Gruzijci, povezani s kapitalom oligarha Badrija Patarkacišvilija (umro 2008. godine) koji je navodno uložio oko 750 milijuna funta za investicije u Gruziji i Srbiji, preko investicijskog fonda Salford, iza kojeg je, navodno stajao Boris Berezovski, ruski tajkuni koji je početkom prošle godine nađen mrtav u svom londonskom stanu. Tim novcem kupljene su velike tvrtke u Srbiji, poput Imleka (Industrija mlijeka), Mljekare Subotica, tvornice mineralne vode Knjaz Miloš, Bambi Banata i još nekih. Govorilo se da je u prikrivenom vlasništvu tih tvrtki i Milan Beko. Nakon raspada Salforda zbog tih poslova, navodno, ostali su mnogi neraščišćeni računi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:05