AGENTI SPAVAČI

Moskva poslala plaćenog ubojicu da ubije pukovnika koji je otkucao lijepu špijunku Anu Chapman

Moskovski dnevni list je objavio tko je u SAD-u otkucao lijepu špijunku Anu Chapman

MOSKVA - “Mi znamo gdje je i za njim smo već poslali Mercadera”, rekao je moskovskom dnevnom listu Kommersant visoki izvor iz Kremlja. Ramón Mercader je agent koji je bio poslan da ubije Lava Trockog u Meksiku. Dakle, službena Moskva priznaje da je angažirala plaćenog ubojicu da skine glavu čovjeku čije je prezime također objavio Kommersant, a koji je Amerikancima otkucao mrežu ruskih špijuna spavača koju su razbili u lipnju ove godine.

Vodio je ‘spavače’

Pukovnik Ščerbakov bio je dužnosnik ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) i vodio je direktorat S koji je kontrolirao upravo agente spavače (riječ je o špijunima koji u nekoj zemlji vode normalan život da bi ih se moglo aktivirati u pogodnom trenutku).

Deset za četiri

Cijeli je slučaj bio prvorazredni skandal jer je uhićenje obavljeno samo nekoliko dana nakon posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva SAD-u. Isprva se sumnjalo da je riječ o pravim špijunima, ali ubrzo je Rusija predložila zamjenu (za deset svojih dali su četiri agenta CIA-e i MI6), a potom ih je Medvedev i odlikovao. Među njima je, pak, slavu stekla Anna Chapman, ljepotica koja kao da je izašla iz filmova Jamesa Bonda.

Ruski premijer Vladimir Putin, bivši špijun KGB-a u Istočnoj Njemačkoj, još je u srpnju izjavio kako je uspjeh američke operacije rezultat izdaje. “Izdajice uvijek jadno završe, oni završe kao pijanice, ovisnici, na cesti”, rekao je tada Putin zapravo najavljujući asasinaciju.

SVR je, pak, podvrgnut kritikama jer nije uspio uočiti dvostrukog špijuna. Kommersant navodi kako nikome nije bilo čudno da Ščerbakovljeva kći već godinama živi u SAD-u kamo je otputovao i njegov sin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:31