KRIZA U EUROPI

'MORATE POŠTIVATI DOGOVORE S VJEROVNICIMA!' EK upozorava Portugal da se drži zadanih proračunskih ciljeva

 AP Photo/Yves Logghe

BRUXELLES - Portugal mora poštovati proračunske ciljeve dogovorene s međunarodnim zajmodavcima ako želi dobiti više vremena za otplatu hitnih zajmova, poručila je Europska komisija u priopćenju od nedjelje.

Portugalski ustavni sud odbacio je u petak četiri od devet prijepornih mjera štednje koje su predviđene ovogodišnjim proračunom. Odluka suda udarac je državnim financijama, no malo je vjerojatno da će zakočiti reforme koje vlada u Lisabonu provodi u sklopu dogovorenog međunarodnog paketa pomoći.

"Nastavljena odlučna provedba programa... preduvjet je za eventualnu odluku o produljenju roka Portugalu za povrat financijske pomoći, čime bi mu se omogućio povratak na financijska tržišta i postizanje ciljeva programa ", navodi se u priopćenju Komisije.

Poput Irske, Portugal traži pomicanje rokova za otplatu hitnih zajmova koje dobiva od Europske unije do iza 2022. radi lakšeg ispunjenja financijskih potreba.

O pojedinostima produljenja tih rokova ministri financija EU-a trebali bi odlučiti u petak.

Fiskalne mjere koje je ustavni sud odbacio državi bi uskratile približno 900 milijuna eura neto prihoda i ušteda, pokazuju preliminarne procjene ekonomista.

Paket mjera štednje uveden proračunom za 2013. vrijedan je oko pet milijardi eura i uključuje najveće povećanje poreza koje pamte Portugalci, od kojih je većina potvrđena.

"Europska komisija iskazuje zadovoljstvo time što je nakon odluke portugalskog ustavnog suda o državnom proračunu za 2013. portugalska vlada potvrdila predanost programu prilagodbi, uključujući fiskalne ciljeve i rokove otplate", stoji u priopćenju.

Ujedno napominju da bi svako odstupanje od ciljeva programa, ili ponovni pregovori o njima, neutraliziralo ojačano povjerenje ulagača u Portugal i produljilo teškoće povezane s prilagodbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:41