ZVECKANJE ORUŽJEM

'MORAMO SE PRIPREMITI ZA RAT' Kineski predsjednik u posjetu je južnim provincijama gdje podiže moral ondje smještenim vojnicima

kineski predsjednik Xi Jinping
 REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je vojsci da pažljivo motri situaciju u Južnom kineskom moru i na Tajvanu kako bi bila spremna reagirati u slučaju nužde, piše New Zealand Herald.

Zapovjedništvo trupa smještenih na jugu zemlje, posljednjih je godina na sebe preuzelo 'tešku vojnu odgovornost', prenosi državna televizija CCTV predsjednikovu izjavu koju je dao tijekom posjeta provinciji Guangdong.

- Neophodno je ojačati misiju i pripremiti se za rat. U obzir trebamo uzeti čitavu kompleksnu situaciju i poduzeti planove u slučaju izvanrednog stanja, rekao je Xi Jinping.

- Moramo podići našu borbenu spremu, provesti zajedničke vojne vježbe i biti spremni za rat, dodao je.

Detalji predsjednikova govora nisu objavljeni u državnim medijima sve do prošlog petka.

Xijev posjet vojnom zapovjedništvu samo je jedan od nekoliko predviđenih tijekom njegovog četverodnevnog posjeta južnim kineskim provincijama te ima za cilj podići samopouzdanje i moral ljudi tijekom ekonomskog zastoja i rastućih nesuglasica s SAD-om o trgovinskim i strateškim pitanjima.

Detalji Xijeva govora objavljeni su dan nakon što je kineski ministar obrane Wei Fenghe kazao da Kina 'nikada neće odustati ni od najmanjeg komadića svog teritorija' i upozorio da su 'opetovane prijetnje Tajvana suverenitetu vrlo opasne i da će prouzročiti vojnu akciju'.

Jedna od primarnih misija trupa smještenih na jugu Kine je nadgledati Južno kinesko more gdje konstantno raste napetost i vojne aktivnosti koje uključuju Kinu, SAD i druge zemlje.

Ranije ovoga mjeseca, kineski se razarač umalo sudario s američkim vojnim brodom u spornim vodama, a taj su manevar kineskog broda Amerikanci kasnije opisali kao 'nesiguran i neprofesionalan'.

Vojni analitičari kažu da je namjera Xijevih riječi najvjerojatnije bila podići moral trupama i ponoviti teritorijalne pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:16