SLAVNI PARAOLIMPIJAC

MORA U ZATVOR Pistorius nema noge pa ne može nositi elektroničku narukvicu

South African Paralympic athlete Oscar Pistorius sits in the dock at the High Court in Pretoria on June 30, 2014 after spending 30 days under psychiatric observation to determine if he should be held criminally responsible for the killing of his girlfriend Reeva Steenkamp. Pistorius resumed on June 30 with experts saying they had found no sign of mental illness after a month of psychiatric tests. "Mr Pistorius did not suffer from a mental illness or defect that would have rendered him criminally not responsible for the offence charged," said state prosecutor Gerrie Nel. AFP PHOTO / POOL / PHILL MAGAKOE
 Phill Magakoe/AFP

Čini se da će najpoznatiji svjetski paraolimpijac Oscar Pistorius biti primoran ostati pet godina u zatvorskoj ćeliji jer se na njegove protetičke noge ne može staviti elektronička narukvica koja se stavlja ljudima u kućnom pritvoru, objavio je britanski Daily Mail pozivajući se na južnoafričke izvore.

Kada je prošli mjesec sutkinja Thokozile Masipa Pistoriusu dosudila pet godina zbog ubojstva iz nehaja djevojke Reeve Steenkamp, paraolimpijac je odmah prebačen na odsluženje kazne u zloglasni zatvor Kgosi Mampuru II u Pretoriji.

Južnoafrički pravni stručnjaci predviđali su da će paraolimpijac u zatvoru ostati između deset mjeseci i dvije godine, dok će ostatak kazne provesti u kućnom pritvoru. No, sada se otkriva da je boravak u kućnom pritvoru u njegovu slučaju teško izvediv jer nema zglobove na nozi za koje se može pričvrstiti elektronička narukvica.

Oscar Pistorius (27) rođen je bez lisne kosti (fibula), a na svakoj nozi imao je samo dva prsta. Uoči prvog rođendana amputirane su mu obje noge od koljena naniže i hodati je naučio uz pomoć protetičkih nogu.

No, invaliditet mu nije bio prepreka da se uspješno bavi raznim sportovima, uključujući atletiku. Zahvaljujući protetičkim nogama Cheetah, Pistorius je postao ne samo najpoznatiji svjetski paraolimpijac, nego i prvi sportaš s invaliditetom koji se na Svjetskom prvenstvu 2011. i na Olimpijskim igrama 2012. godine nadmetao sa zdravim atletičarima.

No, ni Cheetah, a ni protetičke noge koje nosi u svakodnevnom životu nemaju zglobove na koje se može pričvrstiti elektronička narukvica. Južnoafrički zakon, pak, ne dopušta stavljanje narukvice na ruke jer se lako može skinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:54