FRANCUSKO-TALIJANSKI DOGOVOR

Montijeva sjekira: Manji proračuni za 30 milijardi eura

Monti uči od starog Rima: bolje je sirotinju imati situ, pa makar i tanke juhe u ubožnici, nego bijesnu na ulici
 AP

RIM - Talijanski premijer Mario Monti je obznanio da je u četvrtak postigao temeljitu suglasnost s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom u pogledu prvenstva razvitka pred rezanjem troškova - ali već u petak je Dekret o razvitku talijanske Vlade utemeljen na krvavim rezovima.

Da bi se našao novac za Fond za podnošljiv razvitak (600 milijuna eura već ove godine), da bi se odobrilo kreditiranje 35 posto PDV-a (do 200.000 eura godišnje najviše) onima koji upošljavaju novu kvalificiranu radnu snagu, da bi se financirali poticaji u pojedinim granama - svim ministarstvima će se linearno smanjiti proračun, ukupno 30 milijardi eura godišnje, a “intervenirat” će se i na policama inozemnih osiguravatelja koji osiguravaju po Italiji.

Vlada osniva i agenciju za davanja u poljodjelstvu. Riječ je o tijelu koje će kupovati hranu koja će se razdavati sirotinji kroz karitativne organizacije. Monti uči od starog Rima: bolje je sirotinju imati situ, pa makar i tanke juhe u ubožnici, nego bijesnu na ulici.

Kruha će biti. A igara?

Možda u njih treba uvrstiti indiskreciju kako su se Hollande i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano (koji, s tehničkom vladom, gotovo da ima ulogu političkog premijera, prepuštajući Montiju ulogu ekonomskog premijera) dogovorili da Angelu Merkel “ne treba stjerati u kut”. Slika je brutalna, ali rječita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:51