AUDIJENCIJA U VATIKANU

'MOLITE ZA MENE, ZA CRKVU I ZA NOVOG PAPU' Benedikt XVI. u prvom obraćanju nakon šokantne odluke posebno pozdravio Hrvate

Pope Benedict XVI waves as he arrives for his weekly general audience on February 13, 2013 at the Paul VI hall at the Vatican. Pope Benedict XVI made his first public appearance Wednesday since the shock announcement of his resignation, sticking with his schedule by presiding over his weekly general audience. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
 AFP

U prvom pojavljivanju nakon objave o povlačenju s mjesta poglavara Katoličke crkve, papa Benedikt XVI. je danas ujutro na tjednoj audijenciji u Vatikanu zahvalio javnosti na "ljubavi i molitvama".

- Odrekao sam se službe u punoj slobodi, za dobro Crkve - rekao je, na što mu je oduševljeno zapljeskalo oko 3.500 vjernika u dvorani Pavla VI. Tada je zastao, ganut: - Hvala vam na potpori. Nastavite moliti za mene, za Crkvu i za novog papu.

DAVOR BUTKOVIĆ Papa je napustio Crkvu opterećenu skandalima koja je 200 godina iza svog vremena

Papa je ponovio da se povlači jer je postao svjestan gubitka fizičke i duhovne snage.

Papa Benedikt XVI. pozdravio je i hrvatske hodočasnike okupljene na današnjoj općoj audijenciji, javlja IKA . - Pozdravljam od srca sve hrvatske hodočasnike, a osobito krizmanike iz Esslingena! Dragi prijatelji, neka vam ova korizma, bude milosno vrijeme, jačanja vjere i nade u uskrsnuće. Hvaljen Isus i Marija!

Papa će u 17 sati održati misu u Bazilici svetog Petra u Vatikanu povodom Čiste srijede odnosno Pepelnice, kad započinje vrijeme korizme.

TRI SCENARIJA: ZAŠTO JE OTIŠAO PAPA Otkrivamo koji su mogući razlozi iznenadne abdikacije Benedikta XVI.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je da će to biti važno liturgijsko slavlje pošto će Sveti Otac posljednji put voditi misu zajedno s kardinalima.

Također, iz Vatikana su poručili da će papa i dalje nastaviti voditi dnevnik sve do odlaska na kraju veljače.

Misa povodom Pepelnice inače se tradicionalno održava u crkvi Santa Sabina u Aventinu, ali kako bi Papa zbog narušenog zdravlja izbjegao napornu procesiju, te zbog velikog broja zainteresiranih kardinala, biskupa i vjernika, misa je prebačena u Baziliku svetog Petra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:17