GADAFI I NJEGOVI SINOVI

Moamara Gadafija naslijedit će bonvivan Hannibal ili razboriti Saif

Analitičari nastoje zaključiti kojemu je od dvojice sinova libijski diktator naklonjeniji i tko bi mogao preuzeti vlast
 AFP

TRIPOLI - Pozivam da se švicarske državne strukture raspuste. To je zemlja koja naveliko pere novac. Tko opljačka banku, položi novac u Švicarsku, tko izbjegava porez, ide u Švicarsku - rekao je libijski svemoćni vladar, pukovnik Moamar Gadafi .

Nije kao kod kuće

Njegov sukob sa Švicarskom traje od kolovoza 2008. kad je njegov sin Hannibal ondje, prema njegovu mišljenju, nepravedno kažnjen. Naime, mlađi je Gadafi bio u hotelu, ali očito nije bio zadovoljan načinom na koji se posluga odnosila prema njemu i njegovim zahtjevima, pa ih je lijepo pretukao. No, dok bi kod kuće prošao bez ikakvih problema, ovdje se pokazalo da postoji neka policija koja ga je uredno strpala u zatvor.

Tata je tada poludio, ishodio da ga se pusti na slobodu, a zatim krenuo u križarski rat s alpskom zemljom. Da bi, pak, osigurao da se njemu, njegovu uvrijeđenom sinu i cijelom libijskom narodu (nisu li njegova obitelj i narod jedno) Švicarska ispriča, odmah je utamničio dvojicu biznismena koji su se slučajno našli u zemlji. Nije mu dosta bilo ni to što se predsjednik Švicarske Konfederacije osobno došao ispričati “libijskom narodu” na nanesenoj uvredi, nego je nastavio sukob s tom zemljom.

Očevi i sinovi

No, u cijeloj priči o libijsko-švicarskom sporu iznimno je važan detalj iz kojega analitičari nastoje zaključiti tko bi mogao biti nasljednik pukovnika diktatora kada ga jednom neumitna biologija odnese sa zemlje. Naime, s tom bi se spoznajom lakše moglo planirati u kojem će smjeru ići libijska politika u budućnosti (što je posebno važno zbog bogatih, a slabo iskorištenih nalazišta vrlo kvalitetne nafte).

Jedno je gotovo sigurno: i u Libiji ćemo biti svjedoci prijenosa vlasti s oca na potomka. Ta je praksa postala sve omiljenija diktatorima država koje se formalno, jasno, sve nazivaju republikama. Tako je u Sjevernoj Koreji, pa i u Siriji i Azerbajdžanu (nije li i Clinton s čuđenjem na Plesu upitao Tuđmana: Šef tajne službe vam je sin?).

Glavni je favorit u ovom trenutku Saif-al-Islam, koji je vodio operaciju povratka u zemlju “bombaša iz Lockerbieja”. Saif je i pregovarao s Britancima o tom cijelom poslu, a zatim osobno odletio u Škotsku i doveo navodno smrtno bolesnog terorista kući gdje je dočekan kao heroj. Osim toga, brižni je otac nedavno zamolio Narodnu skupštinu (jer, on, jasno, nema nikakve vlasti u zemlji) da pronađe neko mjesto u hijerarhiji kako bi se Saif mogao posvetiti provedbi tako potrebnih reformi. I gle, mjesto je pronađeno.

Da se ne osili

No, neki smatraju da je Gadafi tako snažno napadao Švicarsku kako bi vratio u prvi plan i Hannibala, poznatog playboya (možda i zato da se Saif ne osili prebrzo i prerano). No, za Hannibala su bile organizirane demonstracije, a on se snažno angažirao oko slučaja zatočenog Švicarca (jednoga je Gadafi pustio kući) kako bi pokazao da razumije njegov problem, ali zakon je zakon, i tako pokaže i svoje ljudsko lice i odgovornost. No, obojici je glavni problem to što nemaju podršku vojske, a ona će ipak, kao i uvijek u takvim slučajevima, biti gotovo presudna za učvršćivanje konačne vlasti u zemlji.

Dva skrivena brata, Mutasim i Khamis

Temeljno je pitanje kakav će položaj u novoj Libiji - kada dođe do biološke neumitnosti i prenosa vlasti s oca Moamara Gadafija na sinove - zauzeti druga dva Gadafijeva sina, Mutasim i Khamis, koji su iznimno slabo poznati zapadnoj javnosti.

S druge se strane dobro zna da upravo njih dvojica imaju bitno značajniji ugled u vojsci od dvojice braće, što bi im moglo dati puno više izgleda da osvoje vlast ako dođe do uzajamnog nadmetanja sinova za očev tron (što ne treba isključiti).

Njihovi su stavovi poprilično nepoznati, ali svi upiru prstom prema Mutasimu koji se bavi pitanjima nacionalne sigurnosti i stoga je blizak “staroj gardi” koja se otvoreno protivi većini reformi koje, pak, zagovara Saif. No, ne treba smetnuti s uma ni moćne šefove naftne industrije (važno je koju će oni stranu izabrati jer tu je novac), ali i nekog od političara, pri čemu se spominje sadašnji premijer Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:13