DANAS U 10 SATI IZLAZI PRED SUCA

Mladić završio u bolnici jer mu je pozlilo. Danas ipak izlazi pred suca, ali se neće izjasniti o krivnji?

Haškom optuženiku sinoć je pozlilo te je završio u zatvorskoj bolnici. 'Godinama ga nisu liječili na pravilan način pa je u lošem stanju', rekao je njegov odvjetnik Aleksandar Aleksić.
 AFP PHOTO / HO / POLITIKA

***NOVO*** 8:29 Ratko Mladić se danas, u svom prvom pojavljivanju pred Haškim sudom, neće izjasniti o krivnji, već će tražiti jednomjesečnu odgodu, neslužbeno doznaje Blic od izvora bliskom Haškom tribunalu.

Mladićev odvjetnik Aleksandar Aleksić nije htio komentirati te navode.

Ratko Mladić će danas u 10 sati prvi put biti izveden pred sucaHaškog tribunala. Nizozemski sudac Alfons Orie Mladića će pozvati da potvrdi svoj identitet, postavit će mu pitanje je li pročitao optužnicu i razumije li njezine navode.





Sudac može narediti da Mladiću bude pročitana cijela optužnica ili samo njezin dio.





Ori će zatim optuženika pitati želi li se izjasniti o krivnji po navodima optužnice.

8:22 - Tijekom suđenja Ratku Mladiću bit će poštivana njegova ljudska prava, rekao je u četvrtak za B92 glavni haški tužitelj Serge Brammerz.

"Želim da bude jasno da i mi, tužiteljstvo, također želimo fer suđenje i inzistiramo da se prava obrane poštuju i da i u ovom slučaju budu primjenjeni najviši standardi. Danas mogu reći da smo zadovoljni što je on uhićen i izručen. Sutra će se on prvi puta pojaviti, a onda ćemo vidjeti dalje", rekao je Brammerz.

Iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine najavljena je provjera liječničkog nalaza prema kojem je ustanovljeno da Mladić boluje od tumora limfnih žlijezda.

"Nama to liči na falsifikat iz više razloga. Prvo, njegov odvjetnik je nalaz podnio da spriječi Mladićevo izručenje Haagu. Drugo, kaže da mu je dokument dao bivši agent CIA. Treće pregledan je i ovdje i u Hagu i to od dva najpoznatija svjetska stručnjaka i nije utvrđeno tako nešto. Da je to utvrđeno bio bi mrtav već godinu i pol dana", rekao je za B92 Bruno Vekarić, zamjenik i glasnogovornik srbijanskog tužitelja za ratne zločine.

Ministar obrane Dragan Šutanovac demantirao je tvrdenje odvjetnika Šaljića da se Ratko Mladić liječio na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

- Odgovorno tvrdim da to nije točno - rekao je Šutanovac. Ministar je istakao da Vojska Srbije, služba bezbednosti, nekoliko godina osigurava VMA te da nije moguće ući neprimjećeno u tu ustanovu.

ZAGREB - Privremeni odvjetnik Ratka Mladića, Aleksandar Aleksić, rekao je za Sky News kako su njegova klijenta prebacili u zatvorsku bolnicu jer mu je pozlilo.

- Godinama ga nisu liječili na pravilan način pa je u lošem stanju - rekao je Aleksić.

Spomenuo je kako će Mladić na sutrašnjem saslušaju, zakazanom za deset sati ujutro, govoriti i o svom zdravstvenom stanju. No, naglasio je kako će ga pregledati i liječnici.

- Još nisam dobio liječničke nalaze iz Beograda pa ću zamoliti nadležne da dopuste neka ga dodatno pregledaju liječnici - izjavio je Mladićev privremeni odvjetnik.

Otkako je uhićen , priča se o njegovom lošem zdravstvenom stanju. Vjeruje se kako je u 16 godina bijega doživio dva moždana udara i primao kemoterapije od 2009. godine, kada je navodno i operiran jer mu je dijagnosticiran karcinom.

Bez obzira na sve te navode liječnici su procijenili kako je sposoban za suđenje te da je i njegovo psihičko stanje zadovoljavajuće tako da za sudski proces neće biti problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:53