NOVI CIRKUS

MLADIĆ NA SUĐENJU KARADŽIĆU 'Svjedočit ću, ali prvo mi donesite zube, zaboravio sam ih u ćeliji'

Današnji susret Karadžića (68) i Mladića (70) je njihov prvi susret od rata u BiH. Haški sud im obojici, u odvojenim procesima, sudi po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina imao razmjere genocida; teroriziranje stanovništva Sarajeva topničkim i snajperskim napadim te uzimanje za taoce "plavih kaciga" UN-a, 1992.-95.
 AFP

DEN HAAG - Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić odbio je danas svjedočiti na suđenju za genocid u BiH bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na koje je doveden temeljem obvezujućeg sudskog naloga.

Mladić je na prvo Karadžićevo pitanje je li ga ikad obavijestio o strijeljanjima u Srebrenici ili da će ih biti odgovorio kako ne želi svjedočiti zbog svoga zdravstvenog stanja te da prema savjetu svojih odvjetnika zadržava pravo da ne svjedoči i odbija to učiniti kako ne bi ugrozio svoja prava u svom predmetu u kojem mu se sudi za iste zločine kao i Karadžiću.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić potom je sudskom vijeću objasnio da Mladić namjerava istim riječima odgovoriti na svako sljedeće pitanje. Sudsko vijeće koje je ranije upozorilo Mladića da će odbijanje svjedočenja smatrati nepoštivanjem suda, nakon kraćih konzultacija o postavljenom pitanju objavilo je kako je odlučilo ne prisiliti svjedoka da odgovori na pitanje.

Na drugo Karadžićevo pitanje jesu li se njih dvojica ikad dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, napadima i snajperima Mladić je ponovio iste riječi, a sudsko vijeće ponovno je odlučilo ne prisiliti ga da na pitanje odgovori.

Isto se ponovilo i kod nekoliko sljedećih Karadžićevih pitanja poput onog koji su bili razlozi za snajpersko djelovanje vojske bosanskih Srba na Sarajevo ili je li postojao dogovor Karadžića i Mladića da se protjeraju Muslimani i Hrvati s teritorija pod kontrolom srpskih snaga.

Nakon toga Mladićevo svjedočenje zaključeno je.

Jutros je nakon kratke prepirke sa sudskim vijećem, Mladić položio zakletvu i prvo pristao svjedočiti, no njegovo svjedočenje je počelo s malim kašnjenjem, jer je zatražio od čuvara da mu donesu protezu koju je zaboravio u svojoj ćeliji, piše B92.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić tvrdio je kako njegov klijent nije u stanju svjedočiti jer ne razlikuje fikciju i istinu, ali je sudsko vijeće odbilo njegovu primjedbu.

- Zabrinutost zbog zdravstvenog stanja nije tolika da bi onemogućila svjedočenje. Bit će mu pružena sva zdravstvena pomoć, ako se ukaže potreba, zaključilo je Vijeće.

Karadžićevi odvjetnici izjavili su kako su svjesni Mladićevog stanja, ali i da vjeruju kako je njegovo svjedočenje iznimno bitno.

- Doktor Karadžić zna da je Mladiću teško, da on nije dobro, ali traži od njega da na ovom svjedočenju da sve od sebe i da pruži najbolje moguće svjedočenje. On se ne bori samo za slobodu, već i za kontinuitet Republike Srpske, izjavili su.

Mladić je prvo odbio položiti zakletvu, rekao je da mu je savjest čista i izjavio kako ne priznaje Haški sud, kojeg je nazvao ‘sotonskim’, a potom je od predsjednika sudskog vijeća zatražio da pročita pripremljenu izjavu, prenosi B92.

- Ja ovaj sud ne podnosim niti priznajem, ne mogu pred njime svjedočiti... ali očigledno ste dotjerali cara do duvara. Molim vas da mi date mogućnost, uz svo uvažavanje gospodina predsjednika Karadžića, njegovih napora, koje je činio i koje čini za spas našeg naroda, a kako ne bih volio da propadne suđenje, da me saslušate. Imam sedam napisanih strana. Ja bih to pročitao, pa mogu položiti zakletvu, rekao je Mladić, i dodao da je Haški sud ‘sotonski sud, NATO tvorevina i sudi ljudima zato što su srbi’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:28