DUŽNIČKA KRIZA

Mjere za spas eurozone u opasnosti: Svjetske burze potonule, euro najniži u zadnjih 11 mjeseci

Europske burze potonule su u crveno zbog mogućnosti smanjenja kreditnog rejtinga članicama eurozone, koji bi produbio dužničku krizu.
 AFP

Tečaj eura pao je na najnižu razinu u 11 mjeseci, a europske burze potonule su u crveno zbog mogućnosti smanjenja kreditnog rejtinga članicama eurozone , koji bi produbio dužničku krizu.

Cijene dionica pale su jutros na azijskim burzama, drugi dan zaredom. Ulagači nisu odgovorili na ocjenu Feda (Američke središnje banke) da se situacija u američkom gospodarstvu nešto poboljšala. Ulagači su očekivali jasniju najavu poticajnih mjera.

Dodatni pritisak na europskim burzama stvorio je Fed, koji je upozorio da dužnička kriza u Europi može nepovoljno utjecati na američku ekonomiju. Zbog toga su i cijene dionica na Wall Streeta već drugi dan u padu.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije su u ponedjeljak poručile da je dogovor Europske unije o jačanju financijske discipline nedovoljan da bi se otklonila mogućnost smanjenja rejtinga članicama eurozone.

Pod pritiskom je i tečaj eura na valutnim tržištima. Jutros je u jednom trenutku potonuo na samo 1,3009 dolara, najnižu razinu u 11 mjeseci, dok se jučer u ovo vrijeme kretao oko 1,3160 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 102,70 na 101,60 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 77,85 na 77,95 jena.

Danas su objavljeni najnoviji podacima o nezaposlenima u Velikoj Britaniji, koje pokazuju da je broj ljudi bez posla porastao za 128.000 tisuća. Sada je u Britaniji ukupno 2,64 milijuna nezaposlenih što je najviša brojka još od 1994. godine.

Loše vijesti za Njemačku šalje Ifo institut, sa sjedištem u Muenchenu, koji je objavio da bi njemačko gospodarstvo moglo preko zime izgubiti zamah, a u idućoj godini porast će za samo 0,4 posto, budući da neizvjesnost oko krize u eurozoni i globalno gospodarsko usporavanje tjeraju tvrtke da manje ulažu. Pod pritiskom je i izvoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:49