VRIJEDAN 130 MLRD. EURA

Mjere štednje nisu dovoljne za spas EU. Velike članice osnovale pakt rasta

German Chancellor Angela Merkel speaks during a media conference after an EU summit in Brussels on Thursday, Oct. 27, 2011. A European Union official says the currency union's leaders have reached a deal with banks to take losses of 50 percent of their Greek bonds in a key move to solve the eurozone's debt crisis. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
 AFP

Suglasni da mjere štednje neće biti dovoljne da bi eurozonu izvukle iz krize, čelnici Njemačke, Francuske, Španjolske i Italije dogovorili su pakt rasta vrijedan 130 milijardi eura ili jedan posto BDP-a Europske Unije kojim će se financirati infrastrukturni projekti.

No to ne znači da će u ekonomski sustav biti ubrizgan novi novac, već će se bolje iskoristiti postojeći.

Neiskorišteni novac

Kapital Europske investicijske banke povećat će se na 10 milijardi eura i trebao bi generirati nove kredite vrijedne 60 milijadi eura.

Neiskorišteni novac iz strukturnih fondova namijenjen za slabije razvijene regije sada bi se trebao u potpunosti angažirati. Naposljetku, u planu je izdavanje “projektnih obveznica” kojima će se financirati europska prometna mreža, a novac će se namaknuti zajedničkim zaduživanjem.

Simbolična akcija

Ulagači i tržišta, međutim, nisu osobito impresionirani paktom i cijelu akciju smatraju više simboličnom nego stvarnom jer je riječ o novcu koji je uglavnom već u igri.

No, nedvojbeno, dogovoreni pakt predstavlja političku pobjedu francuskog predsjednika Françoisa Hollandea koji je tu ideju i pokrenuo.

No ne može se reći ni da je njemačka kancelarka Angela Merkel popustila: još je jednom odbila ideju o zajedničkom izdavanju euroobveznica kojima bi sve zemlje jamčile za dug jedne.

Vodeći europski lideri dogovorili su se i oko prijedloga koji znače veće integriranje, uključujući stvaranje bankarske unije i poreza na financijske transakcije, pa će te teme biti na dnevnom redu šireg EU summita u Bruxellesu krajem tjedna.

- Ovaj je prijedlog još jedan primjer pokušaja čelnika eurozone da na papiru prevladaju razlike, a u stvarnosti se ne uspijevaju suočiti s problemom koji ulagače najviše brine: smirivanjem tržišta državnog duga Španjolske i Italije - rekao je Nicolas Spiro, direktor Spiro Sovereign Strategy, za Wall Street Journal.

Dok su analitičari skeptični, političari vjeruju da su napravili važan korak u spašavanju eurozone.

Rast i disciplina

Talijanski premijer Mario Monti očekuje da će zaključci sljedećeg summita biti “čvršći i kredibilniji” nego prethodni, barem što se tiče rasta.

Iako je podržala mjere rasta, njemačka kancelarka Angela Merkel ističe da one ne mogu zamijeniti proračunsku disciplinu.

- Rast i fiskalna disciplina dvije su strane iste medalje - rekla je. Ostaje i pri uvjerenju da projektu euroobveznica mora prethoditi veća politička integracija, a to znači da “Europi moramo prepustiti više moći”.

Future group

Interno izvješće Future group, koji je nastao na inicijativu njemačkog ministra vanjskih poslova, pokazuje da više Europe podrazumijeva, uz ostalo, zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, Europsku komisiju sposobnu brže donositi odluke, veću ulogu Europskog parlamenta, izravno biranje predsjednika Europe te zajedničku vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:43