UDAR NA SKLADIŠTA

Misteriozni zapaljivi paketi izazvali paniku u DHL-u, mozaik se konačno slaže, čini se da je otkriveno tko su pošiljatelji

U paketima nisu bile iznimno sofisticirane zapaljive naprave, ali su uspješno izbjegle sigurnosne provjere

DHL skladište, ilustracija

 Anp/ddp Usa/profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Dva paketa su u srpnju izazvali požare u dva skladišta DHL-a, na lokacijama u Birminghamu i Leipzigu. Sada stručnjaci smatraju da Rusija stoji iza zapaljivih naprava, jer namjerava narušiti povjerenje Zapada, prenosi The Guardian.

U paketima nisu bile iznimno sofisticirane zapaljive naprave, ali su uspješno izbjegle sigurnosne provjere. Njemačke vlasti su upozorile da je avion mogao biti oboren, da su se uređaji, koji su bili poslani zrakoplovima, zapalili u letu.

- Čini se da je cilj jednostavno poremetiti lanac opskrbe i prestrašiti ljude. Žele da izgube povjerenje u sustav - rekao je Brandon Fried, izvršni direktor udruge koja predstavlja industriju zračnog prijevoza u SAD-u za Guardian.

image

DHL skladište, ilustracija

Anp/alamy/alamy/profimedia/Anp/alamy/alamy/profimedia

Antiteroristička policija u Britaniji istražuje jesu li incidenti međusobno povezani, uz uvjerenje da su zapaljive naprave bile djelo ruskih špijuna. Tijekom požara nitko nije bio ozlijeđen.

Njemački paket je počeo gorjeti tijekom prebacivanja u avion u Leipzigu. Sigurnosni izvori za Guardian navode da treba s kurirskom službom provjeriti kako je paket dospio do DHL-a, s obzirom na sigurnosne procedure u zračnim lukama, kojima se pokušava spriječiti da eksplozivi ili uređaji koji mogu izazvati požar uopće dođu do zrakoplova.

DHL je u priopćenju u četvrtak rekao da primjenjuju "stroge sigurnosne mjere u cijeloj globalnoj mreži" i da rade "u skladu sa svim primjenjivim zakonima, propisima i procedurama".

image

DHL skladište, ilustracija

Rob Engelaar/afp/profimedia/Rob Engelaar/afp/profimedia

Njemačke vlasti izdale su upozorenje krajem kolovoza na "nekonvencionalne zapaljive naprave" za koje se činilo da su ih poslale privatne osobe, a koje su se "zapalile u nekoliko europskih zemalja". Kažu da bi moglo biti novih napada, u pokušaju da se ošteti logistika diljem Europe.

Općenito se smatra da su zapaljive naprave relativno nesofisticirane u usporedbi s eksplozivima, stoga njihova konstrukcija nije zahtijevala visoku razinu znanja. Sumnjivi paketi koji su do sada pronađeni sadržavali su električne predmete i posude s tekućinom, tvrde njemački istražitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 13:59