ZDRAVKO TOLIMIR

MISTERIOZNA SMRT KRVNIKA IZ SREBRENICE Haag naredio sveobuhvatnu istragu o smrti Mladićeva pomoćnika

Zdravko Tolimir, a Bosnian Serb general convicted of genocide in the 1995 Srebrenica massacre, is escorted by U.N. security guards as he arrives in the courtroom of the the Yugoslav war crimes tribunal who delivered its judgment in his appeal case in The Hague, Netherlands, Wednesday, April 8, 2015. REUTERS/Peter Dejong/Pool - RTR4WII9
 © POOL New / Reuters

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu, sudac Theodor Meron, naložio je sveobuhvatnu istragu o smrti haškog osuđenika generala Zdravka Tolimira, koji je u ponedjeljak navečer preminuo u ćeliji pritvora haškog suda (ICTY), objavili su danas beogradski elektronički mediji, pozivajući se na priopćenje ICTY-a.

"Pritvorski liječnik je odmah pozvan i nizozemske vlasti su pokrenule standardne istrage, koje su obavezne prema nizozemskom nacionalnom zakonodavstvu", priopćio je ICTY.

"Sukladno svom djelokrugu cjelovitu istragu zatražio je i sudac Meron, a vodit će je sudac Vagn Joensen", bivši predsjednik Međunarodnog suda za Ruandu, navedeno je u priopćenju.

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici, preminuo je u ponedjeljak navečer u pritvoru Haaškog tribunala (ICTY), potvrdio je ranije Radio-televiziji Srbije (RTS) predsjednik Vijeća za suradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Tolimiru je travnja 2015. Žalbeno vijeće ICTY-u potvrdilo presudu iz 2012. godine na doživotni zatvor zbog zločina nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljetu 1995. godine. Tolimir je tijekom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojemu se u Den Haagu sudi za iste zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28