TRAŽI SE ISTINA

MISTERIOZNA SMRT 17-GODIŠNJAKA Tijelo pronašli u sportskoj dvorani. Bez ijednog organa!

Kendrick (17) je ubijen i naguran u zarolanu strunjaču. Istraga je zatvorena kao nesretan slučaj, a nakon obdukcije nestali su svi Kendrickovi organi a roditeljima je vraćeno tijelo napunjeno starim novinama.
 Screenshot

Iako se činilo da ne može biti strašnija, priča o misterioznoj smrti 17-godišnjeg Kendricka Johnsona postala je nepodnošljivo grozna. Mrtvo tijelo Kendricka Johnsona pronađeno je nakon što su njegovi roditelji digli uzbunu jer se Kendrick nije vratio kući s treninga.

Bio je naguran u zarolanu strunjaču koja je stajala uspravno u kutu sportske dvorane srednjoj školi okruga Lowndes u kojoj je trenirao. Tijelo je stajao s glavom prema dolje, Kendrick je na sebi imao odjeću koju je posljednjeg dana život aodjenuo za trening, bio je bos, kraj njega su u rupu u roli strunjače bile bačene njegove bijele tenisice. Malo dalje od strunjače na prilično velikoj mrlji krvi ležala je jedna crna tenisica, a ispod obližnje tribine bila je još jedna, sivo-narančasta.

Nijedna ni druga nisu bile Kendrickove. Kraj narančaste tenisice bila je bačena nečija flekava siva trenirka, s mrljama na rubu rukava koje izgledaju kao sasušena krv. Policajci koji su prvi došli na mjesto zločina kontaminirali su sve, na njihovim se fotografijama s očevida vidi da nisu nosili zaštitne navlake na cipelama, nisu uzeli sivo-narančastu tenisicu na testiranje iako je na njoj bilo crvenih kapljica, kao što nisu uzeli ni sivu trenirku sa sumnjivim mrljama.

Za krv u kojoj je pronađena crna tenisica DNK analizom utvrdili su da je Kendrickova. Za krv pronađenu na vratima sportske dvorane, blizu strunjače u koju je bilo nagurano Kendrickovo tijelo, utvrdili su da nije Kendrickova ali dalje nisu tražili. Na policijskim fotografijama vidi se da su vrata pošpricana sa šest velikih kapi krvi iz kojih se slijevaju tanki mlazovi, čitava bijela vrata su bila krvava. Kendrickova obdukcija nije dala puno odgovora.

Policija Kendrickova rodnog grada Valdoste u saveznoj državi Georgia, zaključila je da je dječak umro nesretnim slučajem. Crna tenisica pala je u zarolanu strunjaču, on se nagnuo unutra da posegne za njom, zaglavio se, bila je večer i svi su otišli, nitko ga nije čuo, krv mu se slila u glavu i kad je srce prestalo kucati izlila se kroz nos i uši pod tenisicu koja je pronađena. Kendrickovi roditelji Kenneth i Jacquelin Johnson ni na sekundu nisu povjerovali u tu priču. Oni su siromašni crnci u većinski bjelačkom gradiću na jugu SAD-a.

Razlike tamo postoje i njeguju se i Johnsonovi su uvjereni da policija štiti Kendrickova ubojicu. Nisu mirovali. Grozne slike Kendrickova izobličenog lica postale su svakodnevni prizor u Valdosti, prosvjedi ne prestaju. Crnačka zajednica uz podršku mnogih bijelih građana Valdoste traže istinu o sudbini prelijepog dječaka, sjajnog sportaša, školskog šampiona u tri sporta koji bi teško ostao bespomoćan u zarolanoj strunjači. Nakon što je istraga zatvorena, borbi Kendrickovih roditelja za istinu priključili su se i najveći američki mediji, a u priču se nedavno uključilo i američko ministarstvo pravosuđa.

CNN je nabavio fotografije s očevida i odnio ih bivšem FBI-jevu agentu Harldu Copusu koji danas radi kao privatni istražitelj u Atlanti. Već nakon površnog pogleda na materijal, Copus je rekao: “Ovaj je mladac žrtva zločina. I policijske zloporabe.” Copus je upozorio na niz detalja u postupanju policajaca na očevidu koji izazivaju sumnju u zataškavanja ili krajnji nemar. Nije mu jasno zašto nisu izuzeli narančasto-sivu tenisicu i sivu trenirku i zašto su premještali predmete na mjestu zločina. Neovisni forenzičar kojega su angažirali Johnsonovi utvrdio je da je Kendrick umro od posljedica snažnog udarca u desni bočni dio vrata koji je zadobio prije nego što je ugušen.

Izborili su sudski nalog za novu obdukciju i i Kendrickovo tijelo u lipnju je ekshumirano. Umjesto da konačno dobiju odgovor i pravdu za svoga sina, Kennetha i Jacqueline Johnson dočekao je novi šok: čitava unutrašnjost tijela Kendricka Johnsona bila je ispunjena starim novinskim papirom. Kad se rade obdukcije organi se vade kako bi se pregledali, a prije ukopa se vraćaju u tijelo. Ali kada je patolog dr. Bill Anderson otvorio ekshumirano tijelo, tamo je našao samo hrpu starog papira.

Mozak, srce, pluća, jetra i drugi unutarnji organi, sve od zdjelice do lubanje, netragom je nestalo. “Ne mogu smisliti zašto ne bi vratili organe, znam samo da nisu bili tamo kad smo dobili tijelo” izjavio je dr. Anderson. Za sve procedure oko Kendrickova tijela bila je odgovorna Istražni ured Georgije čiji je patolog obavio prvu obdukciju u siječnju i pogrebno poduzeće Harrington iz Valdoste koje je balzamiralo tijelo i organiziralo sprovod.

Policijska glasnogovornica Sherry Lang rekla je novinaria da su “organi nakon obdukcije vraćeni u Johnsonovo tijelo, da je tijelo zatvoreno i poslano u pogrebno poduzeće kao što je normalna praksa.” Pogrebno poduzeće ne želi ništa komentirati. Pismom su se obratili odvjetniku obitelji Johnson. Vlasnik poduzeća Antonio Harrington kaže da je primio Kendirckovo tijelo bez organa jer su “oni bili unšteni prirodnim procesom” zbog položaja tijela u kojemu je Kendrick umro i “patolozi su ih bacili prije nego je tijelo poslano u Valdostu.”

Ali nitko ne zna za praksu da se u tijelo nakon obdukcije nagura hrpa starih novina i kataloga iz supermarketa.

“Ponovno smo iznevjereni. Mislili smo da sahranjujemo svoga sina, a ne samo dio njega, tretirali su ga kao da je kanta za smeće” rekli su CNN-u užasnuti Kendrickovi roditelji. Stručnjaci, poput osnivača škole balzamiranja u Missouriju Verniea fountaina kažu da to “u potpunosti odstupa do standarda prakse.”

Organi se, objasnio je, obično stavljaju u posebne plastične vrećice, vraćaju se u tijelo i samo se ponekad radi dodatnih testiranja zadrži poneki organ. Nitko od stručnjaka nikad nije čuo da bi bili zadržani baš svi organi i to zadržani bez ikakvog pismenog traga ili obrazloženja.

Državno odvjetništvo Georgije zatražilo je istragu o tretmanu tijela Kendricka Johnsona. Federalno tužiteljstvo kontaktiralo je odvjetnike obitelji Johnson koji vode vlastitu istragu. Nešto je strašno sumnjivo u slučaju Kendricka Johnsona i nakon gotovo godine dana vrijeme je da se rad policije u Valdosti i okolnosti Kendrickove smrti raščiste.

“Nepodnošljivo je i bez svega ovoga” kaže Kendrickova majka Jacquelyn “A nakon svega što smo prošli jedino što nas ujutro budi je volja da ovo izguramo do kraja.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40