IZVJEŠTAJ ISTRAŽITELJA

MISTERIJ ZADNJE DVIJE MINUTE LETA SMRTI Snimke iz crne kutije otkrile su pitanje na koje nitko nema odgovor

Nakon što se pojavio privremeni izvještaj o istrazi nesreće, pojavila se gotovo nevjerojatna teza
 AFP

PARIZ - Prema privremenom izvještaju istrage nesreće Germanwingsovog Airbusa A-320 u francuskim Alpama, u zadnjim sekundama prije udara crna kutija je zabilježila lagani pomak pilotske palice na kopilotovoj strani kokpita - dakle, palice kojom se koristio Andreas Lubitz, za kojeg se vjeruje kako je namjerno zabio zrakoplov sa 150 ljudi u planinu.

Izvještaj ne precizira smjer kretanja palice, no naglašava kako se radilo o vrlo laganom pomaku u trajanju od tridesetak sekundi, koji nije bio dovoljno jak kako bi ugasio autopilota. Inače, bilo kakav jači pomak palice automatski bi ugasio autopilota, koji je u tom trenutku bio podešen na najmanju moguću visinu - 100 stopa (33 metra) - daleko ispod nadmorske visine francuskih Alpi koje je zrakoplov u tom trenutku nadlijetao.

Minutu i tri sekunde prije udara u padinu Alpi, prestao je i pritisak na pilotsku palicu.

Za sada nije jasno o kakvom se pomaku radilo i što ga je moglo izazvati. Je li se radilo o podrhtavanju Lubitzove ruke, slučajnom naslanjanju na palicu ili nečem trećem, možda će pokazati dalja istraga. U međuvremenu, neki mediji iznose tezu kako se Lubitz možda u zadnjoj minuti pada počeo predomišljati oko svojeg planiranog samoubojstva.

Britanski Daily Mail , uz naslov ‘Je li se pilot-ubojica predomislio u zadnjoj minuti?’ piše kako se ‘možda’ dvoumio 93 sekunde prije pada.

Direktor francuske Agencije za civilni zračni promet (BEA) Remy Jouty ne vjeruje u tu interpretaciju.

- Podaci koje smo pregledali potvrđuju da kopilot nije bio onemogućen u djelovanju, da su sve njegove akcije imale isti cilj - zabiti zrakoplov u tlo, rekao je Jouty.

Odvjetnica žrtava i stručnjakinja za pravna pitanja zračnog prometa Elmar Giemulla također je sigurna da Lubitz nije pokušao zaustaviti pad zrakoplova.

- Nikad nećemo znati što ga je potaklo tih zadnjih sekundi, ali imalo jači pritisak na palicu automatski bi ugasio autopilota, izjavila je Giemulla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:01