PANIKA SVE VEĆA

Misterij smrtonosne bakterije E. coli: Je li se zaraza počela širiti nakon festivala u Hamburgu?

'Tjedan dana nakon festivala primljen je prvi pacijent u kojem je pronađena bakterija'
 AFP

Stručnjaci i dalje na sve moguće načine pokušavaju otkriti kako se bakterija E. coli počela širiti te kako to širenje zaustaviti. Nove informacije sugeriraju kako je epidemija počela nakon jednog festivala u Hamburgu, koji je trajao od 6. do 8. svibnja, a posjetilo ga je 1,5 milijuna osoba.

- Tjedan dana nakon festivala primljen je prvi pacijent u kojem je pronađena bakterija - piše Focus .

Ipak, uz festival, istražuje se i druge mogućnosti prenošenja zaraze. Povrće iz Španjolske nije bilo odgovor, festival bi mogao biti, a nije isključeno niti kako se zaraza proširila iz dva restorana u Hamburgu.

Naime, lokalne su vlasti otkrile kako je 17 zaraženih osoba objedovalo u dva sporna restorana zbog čega su ih promptno zatvorili i sada istražuju namirnice kojima su restorani opskrbljeni.

U Njemačkoj je do sada zabilježeno dvije tisuće slučajeva zaraza, a umrlo je 19 osoba, od čega jedna u Švedskoj. Čak je 552 slučaja zaraze označeno kao kritično, od toga 520 u Njemačkoj i 32 u ostalih 11 zemalja gdje se E.Coli pojavila.

Poslije Njemačke, najviše zaraženih je u Velikoj Britaniji - njih 11. Ali brine to što se E.Coli pojavila i na drugom kontinentu. U Sjedinjenim Američkim Državama su zabilježena dva slučaja zaraze . Čini se kako bakterija napreduje brže od stručnjaka koji je pokušavaju eliminirati, ali WHO naglašava kako razloga za paniku još uvijek nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:44