NOVI TRAG

MISTERIJ NESTALOG BOEINGA Zašto je pilot prije nestanka brisao datoteke iz simulatora letenja?

KUALA LUMPUR - Istražitelji pokušavaju povratiti izbrisane datoteke s kućnog simulatora leta koji je pronađen u kući pilota nestalog malezijskog zrakoplova, a sve s ciljem pronalaska bilo kakvog valjanog traga koji bi razriješio misterij nestanka Boeinga 777.

Malezijski ministar obrane Hishammuddin Hussein rekao je na konferenciji za novinare da se pilot Zaharie Ahmad Shah smatra nevinim dok mu se ne dokaže krivnja ili neki drugi grijeh, te da članovi njegove obitelji surađuju s istražiteljima. Datoteke koje su zabilježile simulacije leta izbrisane su 3. veljače, odnosno mjesec dana prije kobnog nestanka zrakoplova, rekao je šef policije Khalid Abu.

Malezijske vlasti zatražile su pomoć FBI-a u vezi s izbrisanim datotekama.

Brisanje datoteka ne mora značiti ništa neobično, pogotovo ako mu je trebalo slobodnog prostora na disku, no istražitelji ne žele ništa prepustiti slučaju te žele provjeriti apsolutno sve ne bi li naišli na neku drugačiju rutu koja bi objasnila kako i gdje je završio nestali Boeing.

Udaljeno otočje u središtu Indijskog oceana bilo je programirano u pilotov simulator leta, a ono je zapravo američka vojna baza koja ima dovoljno veliku pistu na koju je Boeing 777 mogao sletjeti.

Policija želi istražiti je li pilot vježbao slijetanje u zračnu luku Diego Garcia.

Istodobno, prema zadnjim svjedočenjima, zrakoplov u niskom letu viđen je na Maldivima, otočju u Indijskom oceanu, sjeverno od vojne baze Diego Garcia.

Stanovnici otoka Kuda Huvadhoo javili su da su vidjeli bijeli zrakoplov u letu toga jutra kada je objavljen nestanak.

Dok se istražitelji hvataju za svaku slamku, pilotov prijatelj Pete Chong inzistira da je simulator služio isključivo za zabavu.

Prema zadnjim informacijama, istražitelji vjeruju da je zrakoplov letio prema južnom dijelu Indijskog oceana, rekao je danas izvor blizak istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:30