DUGOGODIŠNJA POTRAGA

MISTERIJ NESTALOG AVIONA Napokon pronađen zrakoplov koji je u Aziji iščeznuo prije 56 godina

TAIPEI - Olupina zrakoplova koji je nestao dok je prevozio američke vojnike i tajvanske zapovjednike prije više od 50 godina pronađena je ovih dana.

Ribari su u Tajvanskom tjesnacu pronašli propeler za koji se vjeruje kako pripada amfibijskom zrakoplovu PBY-5A, nedaleko od mjesta gdje je zadnji puta zabilježena njegova lokacija, u listopadu 1958. godine.

Ovo otkriće razjasnilo je što se dogodilo s putnicima tog zrakoplova, no još uvijek nije poznato što ga je točno srušilo.

Nestao je na vrhuncu druge krize u Tajvanskom tjesnacu, a Tajvan je za njegov nestanak optužio Kineze, tvrdeći da su ga srušili ili oteli.

Zrakoplov je unajmila američka vojska kako bi prevezao četvero američkih vojnika i tri zapovjednika tajvanske vojske s otoka Matsu do Taipeija.

Kontakt sa zrakoplovom izgubljen je 37 nautičkih milja daleko od Matsua, u 15 milja širokoj zoni Tajvanskog tjesnaca izvan dometa radara.

Tadašnji izvještaji spekulirali su kako je zrakoplov srušila oluja, no vojni istražitelji nisu mogli to ustanoviti sa sigurnošću.

Nestanak je zaoštrio odnose za vrijeme krize u Tajvanskom tjesnacu, koja je počela 1954. s kineskim zauzimanjem nekolicine tajvanskih otoka, nakon čega su se SAD uključile u sukob u strahu od širenja komunizma.

PBY-5A bio je jedan od ukupno 88 zrakoplova koji su nestali bez traga od 1948. do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37