SMAKNUTA OBITELJ

MISTERIJ MASAKRA U FRANCUSKIM ALPAMA Detektivi konačno došli do čovjeka s fotorobota

U vezu s likvidacijom ugledne britanske obitelji iračkog porijekla dovodila se i balkanska mafija...
 AFP/Getty Images

U višegodišnjoj istrazi misterioznog masakra britanske obitelji u francuskim Alpama, policija je konačno došla do nove spoznaje, ali se istovremeno i udaljila od mogućeg ubojice ili naručitelja ubojstva.

Kako piše Independent, detektivi su napokon uspjeli identificirati i ispitati motociklista koji je viđen u blizini ubojstva, u šumarku uz brdsku cestu u Chevalineu u rujnu 2012. godine. Dosad se pretpostavljalo da je upravo on mogao biti egzekutor, a vjerovanje u tu tezu je raslo s obzirom da do motociklista nije bilo moguće doći. Sve do nedavno.

Policajci su, naime, tijekom veljače, nakon što su mjesecima kopali po ispisima telefonskih poziva i bazama podataka s registracijskim pločicama, identificirali motociklista. Njegov identitet nije javno objavljen, ali tužitelj iz francuskog Annecyja Eric Maillaud kaže da je riječ o 'časnoj' osobi koja 'izvan svake sumnje' nema nikakve veze s masakrom britanske obitelji iračkog porijekla.

U blizini mjesta ubojstva našao se, kaže, igrom slučaja jer je u Chevaline došao na paragliding.

U jednom su ga trenutku zaustavili šumari i tražili da se udalji, što je on i učinio odvezavši se cestom uz koju je počinjen masakr, čime je na sebe navukao sumnju. Policiji je na ispitivanju rekao da nikada nije povezao samog sebe s fotorobotom koji je više od godinu dana nakon nemilog događaja bila objavila policija u potrazi za njim.

Inače, prije godinu dana je uhićena osoba koja je nalikovala osobi s fotorobota, no ispostavilo se da je riječ o policajcu koji nije bio blizu mjesta masakra.

Kao što je poznato, kobnog rujanskog poslijepodneva u parkiranom BMW-u ubijeni su inženjer Saad al-Hilli, njegova supruga Ikbal i njezina majka Suhaila al-Allaf, a kao kolateralna žrtva stradao je i biciklist Sylvain Mollier. Dvije kćeri ubijenog bračnog para su preživjele.

U lipnju 2013. godine britanska je policija uhitila Saadovog brata Zaida pod sumnjom da je za ubojstvo odgovoran on, no u siječnju 2014. zbog nedostatka dokaza oslobođen je svih sumnji i protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Detektivi su prošle godine također otkrili da je Ikbal prije braka sa Saadom bila u vezi s čovjekom koji je umro na isti dan kada je ona ubijena, no smrt toga muškarca navodno nije povezana s masakrom.

Prošlog je mjeseca policija ispitala jednog 35-godišnjeg Iračanina, koji se navodno, dok je svojedobno bio u zatvoru, drugim kriminalcima hvalio kako mu se nudi veliki novac za ubijanje Iračana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, utvrđeno je da na dan masakra nije bio u Francuskoj pa je pušten.

U istrazi se u više navrata spominjala i moguća povezanost balkanske mafije s ubojstvom, a gosti kampa u kojem je al-Hilli u francuskim Alpama bio na odmoru tvrdili su da su vidjeli 'fino odjevenog gospodina' kako posjećuje obitelj, a izgledom ih podsjeća na 'nekoga tko bi mogao biti s Balkana'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59