SVE NARUČIO DON VITO

MISTERIJ MAFIJAŠKOG UBOJSTVA IZ 1909. Policija sasvim slučajno otkrila tko je ubio slavnog američkog detektiva

 New York Police Department

Talijanska je policija sasvim slučajno razriješila jedno mafijaško ubojstvo koje je bilo obavijeno velom tajne više od cijelog jednog stoljeća.

Davne 1909. godine na Siciliju je u sklopu tajne misije prikupljanja dokaza protiv mafijaških gangstera došao njujorški detektiv Joe Petrosino. On je bio jedan od prvih američkih boraca protiv korupcije i mafije, a cilj mu je bio utvrditi povezanost njujorških reketara sa sicilijanskim bossovima.

Među pripadnike Cosa Nostre pokušao se inflitrirati glumeći slijepog prosjaka, podvornika i sanitarnog inspektora. No, mafijaši su očito doznali tko im je došao u posjet te je detektiv Petrosino, dok je na ulici u Palermu čekao susret s krticom, smaknut četirima hicima iz vatrenog oružja.

Iako su napadu svjedočili ljudi koji su u blizini čekali javni prijevoz, nikada nitko nije osuđen za ubojstvo.

Foto: NYPD

No, talijanska je policija nedavno u Palermu provela veliku akciju hapšenja tamošnjih mafijaša , uvezanih u dva velika reketarska klana. Među 95 uhićenih bio je i Domenico Palazzotto, kojega je netko čuo kako se hvali da je ujak njegova oca po narudžbi Vita Cascioferra ubio veliku policijsku njušku.

Cascioferro je početkom 20. stoljeća bio na čelu sicilijanskog klana i bio je poznat kao Don Vito.

'Ujak mog oca zvao se Paolo Palazzotto i ubio je poznatog policajca u Palermu', čulo se Dominica kako se nekome hvali, ne primjećujući pritom da ga snimaju, piše BBC.

Spomenuti Paolo Palazzotto je svojedobno zajedno s Don Vitom bio priveden na ispitivanje zbog ubojstva njujorškog detektiva, koje je 1909. godine snažno odjeknulo u Americi, no obojica su puštena na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:43