NOVA TEORIJA

MISTERIJ BOEINGA 777 'Posada je poginula u herojskom pokušaju da spasi avion od požara'

Vietnamese Navy's Deputy Commander Rear Admiral Le Minh Thanh (R) points at a map to show the area where Vietnam is conducting search activities for the missing Malaysia Airlines flight 370 in Phu Quoc island on March 12, 2014. Vietnam said on March 12 it had suspended its air search for missing flight MH370 and scaled back a sea search as it waited for Malaysia to clarify the potential new direction of the multi-national hunt. AFP PHOTO / LE QUANG NHAT
 LE QUANG NHAT/AFP

Bivši šef američke Federalne agencije za zrakoplovstvo vjeruje da je posada nestalog Boeinga 777 poginula dok su herojski pokušavali spasiti avion od požara.

Billie Vincent, koji je na čelu spomenute agencije bio u 1980.-ima, odbacio je teorije o terorističkom napadu ili samoubilačkoj misiji.

Umjesto toga, Vincent vjeruje da su se piloti i ostatak posade borili s vatrom u prtljažnom dijelu zrakoplova, prije nego li ih je u konačnici sve svladao dim.

- Dosad objavljeni podaci najvjerojatnije upućuju na problem s opasnim materijalima. Takav scenarij počinje erupcijom opasnih materijala unutar prtljažnog prostora, bilo oni nepropisno zapakirani ili samo ilegalno poslani, ili oboje - kaže Vincent, stručnjak koji je radio i na slučaju Lockerbie.

Vincent vjeruje da je požar krenuo u prtljažnom prostoru i da je postupno uništio komunikacijske sustave. Tvrdi da bi otrovne pare i dim brzo svladali posadu, putnike i kokpit.

Vincent pretpostavlja da je jedan od pilota uspio navući masku s kisikom i vratiti Boeing na kurs prema Kuala Lumpuru. Strelovite uspone i padove objašnjava činjenicom da posada od silnog dima nije ništa mogla vidjeti, sve dok se nisu stabilizirali na 11,500 metara.

- Zrakoplov tada nastavlja letjeti dok ne ostane bez goriva, a zatim se ruši, navjerojatnije u ocean - kaže Vincent.

Vincent, koji je odigrao nekoliko ključnih uloga prilikom otmica američkih zrakoplova u 1980.-ima, vjeruje da Boeing 777 nije sabotiran.

- Nema niti jedne indicije da su piloti povezani s nestankom zrakoplova. Pitanje oko dvojice putnika s ukradenim putovnicama vrlo je jednostavno, oni su samo željeli ilegalnim putem zatražiti status izbjeglice u Njemačkoj. To je to - zaključio je Vincent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:31