TKO JE JOE BIDEN

'MISLIM DA SI PROKLETI RATNI ZLOČINAC I DA TI TREBA SUDITI!' Čovjek koji je među prvima u lice Slobodanu Miloševiću rekao što ga ide

 AFP

Joseph R. Biden Jr. spada u red najiskusnijih, ali i najosebujnijih američkih političara.

Osobne drame, smrt supruge i kćeri i nedavno najstarijeg sina, velikim su dijelom označile i njegovu karijeru kojoj se, očito, bliži kraj. Kada je u pratnji predsjednika Obame na travnjaku ispred Bijele kuće izjavio da odustaje od predsjedničkih izbora sljedeće godine, bilo je posve jasno da je otvoren put za demokratsku nominaciju Hillary Rodham Clinton.

‘Middle Class Joe’

“Tuga moje obitelji i moja osobna zbog smrti sina ne daju mi snagu za kampanju”, rekao je otvoreno u 13-minutnom obraćanju javnosti, uz najavu da ipak neće šutjeti. A Joe Biden i u sedam potpredsjedničkih godina gotovo nikada nije šutio, što je Obamine suradnike, a i samog predsjednika ponekad znalo dovoditi do ludila. Ipak, sve godine ostao je vjeran Obamin suradnik, žarko podržavajući predsjednika u presudnim trenucima.

Za trku prema demokratskoj nominaciji trebalo je u kratko vrijeme prikupiti 70 milijuna dolara, što po procjenama Bidenovih suradnika možda i ne bi bilo nemoguće, ali ostalo je premalo vremena za kvalitetnu pripremu. Uostalom, Biden je već imao iskustva u trkama prema Bijeloj kući 1988. i 2008., kada nije uspio. Opraštajući se od snova prema samom vrhu američke politike, predsjedničkom mjestu, Biden je kao četrdesetsedmi američki potpredsjednik govorio o svom odgoju u rodnom Scrantonu u Pennsylvaniji, odakle je krenuo u svijet politike i postao šesti najmlađi senator u povijesti SAD-a. “Dušo, bit će sve u redu”, citirao je svoje roditelje i spomenuo svoj omiljeni nadimak “Middle Class Joe”. U grču je spomenuo nesreću koja je pogodila obitelj nakon što je u svibnju od tumora na mozgu umro njegov sin Beau, kojeg je vidio kao moguću buduću američku političku zvijezdu. I tada je rekao nešto krajnje zanimljivo, što bi se moglo prenijeti i na naše prilike. Kritizirajući gospođu Clinton, iako joj nije spomenuo ime, suprotstavio se da se republikance naziva neprijateljima. “Oni su naša opozicija, nisu naši neprijatelji.”

U Zagreb Joe Biden dolazi nakon što je 20. studenoga proslavio sedamdeset treći rođendan. Jugoistok Europe Biden dobro poznaje i bio je vatreni zagovaratelj intervencije NATO-a u BiH i Srbiji. Na Balkanu je 1993. godine proveo tjedan dana i tada je u lice rekao Slobodanu Miloševiću: “Mislim da si prokleti ratni zločinac i da ti treba suditi”. Napisao je i amandman kojim je prisilio Bushevu administraciju da naoruža muslimane, a 1997. bio je u pratnji predsjednika Clintona u posjetu BiH. “Moj angažman na Balkanu najponosniji je trenutak u bavljenju vanjskom politikom”, govorio je Biden.

U Senat izabran 1972.

U političke vode Biden je krenuo kao mladi odvjetnik, a u Senat je prvi put izabran 1972. godine. Od tada do danas prošao je sve stepenice u političkoj karijeri koje su ga dovele do drugog čovjeka Amerike. Usprotivio se Zaljevskom ratu i glasao za rezoluciju koja je otvorila američku intervenciju u Iraku, zbog jedne neprilične riječi koju je došapnuo Obami uz uključeni mikrofon mjesecima su ga prozivali, a pokazao se kao sjajan pregovarač između demokrata i republikanaca. Podržavao je Obamacare iako je često znao i solirati, a dvostruki pobjednički tandem Obama - Biden sigurno će biti upamćen kao jedan od najboljih u novijoj povijesti Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:43