SRPSKI TAJKUN

Miškoviću opet oduzeli putovnicu

Sud u obrazloženju odluke ukazuje da su Miroslav Mišković i njegov sin vlasnici, suvlasnici i odgovorne osobe u većem broju tvrtki registriranih u Srbiji, na Cipru, Nizozemskim Antilima, Djevičanskim Otocima i Panami

BEOGRAD - Žalbeni sud u Beogradu naredio je da se vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću ograniči kretanje i ponovno oduzmu putovnice, vraćene sredinom listopada odlukom Specijalnog suda u Beogradu, pred kojem se protiv njih vodi postupak za milijunske zloporabe u privatizaciji.

Žalbeni sud usvojio je žalbu tužitelja za organizirani kriminal i zatražio da se vlasniku poslovnog sustava Delta i njegovu sinu, te njihovom suradniku Đuraškoviću, osim oduzimanja putovnica, zabrani da sljedeća tri mjeseca napuštaju boravište, priopćeno je iz tog suda.

Sud je, kako se navodi u priopćenju i obrazloženju odluke, odredio da mjere zabrane mogu trajati "sve dok za to postoji potreba", a najdalje do eventualnog upućivanja okrivljenih na izdržavanje zatvorske kazne, pri čemu će svaka tri mjeseca biti ispitano ima li potrebe da se zabrana produži.

Odluci prvostupanjskog suda se spočitava da "nije s dovoljnom pažnjom" ocijenila postoje li okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni mogli pobjeći, skrivati se, te putovati u inozemstvo, budući je, kako se navodi, "došlo do promjene bitnih činjenica" u svezi s opravdanošću izrečenih mjera.

Sud u obrazloženju odluke ukazuje da su Miroslav Mišković i njegov sin vlasnici, suvlasnici i odgovorne osobe u većem broju tvrtki registriranih u Srbiji, na Cipru, Nizozemskim Antilima, Djevičanskim Otocima i Panami.

Za Miškovića se navodi kako je "izgradio brojne osobne i poslovne kontakte u zemlji i u inozemstvu, a i veliku financijsku moć", a za Đuraškovića da je predmet još jednog kaznenog postupka, a odluku o ponovnom oduzimanju putovnica i ograničenju kretanja sud objašnjava "težinom kaznenih djela" za koja su sva trojica optužena, propisanim kaznama te sumnjama da su tim kaznenim djelima pribavili velike svote novca.

U obrazloženju odluke Posebnog odjela Specijalnog suda za organizirani kriminal iz sredine listopada o vraćanju pasoša Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i Milu Đuraškoviću, ocijenjeno je da su položena jamstva dovoljna da će se optuženi odazivati sudskim pozivima.

Nova odluka uslijedila je samo dva dana nakon što je srbijanski ministar pravde Nikola Selaković optužio u utorak Miroslava Miškovića da je pokušao prisluškivati premijera Aleksandra Vučića "s krajnjom namjerom da sruši vlast u Srbiji".

Selaković je novinarima u republičkom parlamentu rekao da su u beogradskom hotelu Crown Plaza, čiji je vlasnik Mišković, bili postavljeni prislušni uređaji u prostoriji planiranoj za susrete premijera Vučića sa sudionicima prošlotjednog međunarodnog sastanka Trilateralne komisije.

Vlasnik srbijanskog poslovnog sustava Delta holding Miroslav Mišković i jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, optužen je za zloporabe u privatizaciji i, a sa sinom Markom, vlasnikom Nibens grupe Milom Đuraškovićem i još osmero suradnika, tereti se da su cestovna poduzeća oštetili za oko 154 milijuna eura, a državni proračun za 4,3 milijuna eura. Mišković je odbacio optužnicu i uzvratio da se "sudi najvećem gospodarstveniku Srbije i vodećem gospodarstveniku regije", te "tržišnom gospodarstvu i privatnom poduzetništvu".

Miroslav Mišković i sin Marko uhićeni su 12. prosinca 2012. Miroslavu je pritvor zamijenjen dinarskim jamstvom u vrijednosti 12 milijuna eura, a oduzeta putovnica mu je u međuvremenu vraćena, što je izazvalo političke prijepore u srbijanskoj javnosti. Njegov sin Marko bio je u kućnom pritvoru koji mu je ukinut uz jamstvo vrijedno 3,3 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:42