OŠTAR NAPAD SRBIJE I MAĐARSKE

MILANOVIĆ RAZLJUTIO IVICU DAČIĆA 'Vrijeđa Srbiju, a sustav za prihvat izbjeglica srušio mu se u roku dva dana. Neka pazi da ne bude - 'Orao pao''

 Nikša Duper/CROPIX / CROPIX

Ministri vanjskih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Péter Szijjártó poručili su danas hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da bi bilo bolje da, umjesto upućivanja oštrih riječi susjedima, brine o hrvatskom sustavu za prihvat migranata, koji je poslije samo jednog dana kolabirao.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za tisak rekao da iz Hrvatske dolaze nekoretne riječi te da je premijer Milanović uvrijedio Srbiju kada ju je nazvao 'muhom'.

'Odgovorio bih mu citatom iz 'Balkanskog špijuna' - Orao pao'. Za Hrvatsku je bolje da im se to ne dogodi, a ne da drži predavanja', poručio je Dačić. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je iznenađen što Hrvatska nije spremna za migrantsku krizu, budući da je godinu dana promatrala događanja u susjedstvu.

Stefanović je najavio da će srpske vlasti pokušati s hrvatskima raditi na uspostavljanju normalnog načina rada na autoputu i graničnim prijelazima.

Šef mađarske diplomacije rekao je da je hrvatski premijer na neprihvatljiv način usporedio ponašanje Mađarske prema izbjeglicama s nekima od najmračnijih povijesnih događaja 20. stoljeća.

'On (Milanović) je napao Mađarsku jer se navodno nismo na pravi način odnosili prema migrantima, a i pored navodnih priprema u Hrvatskoj jučer se sustav za prihvat migranata srušio. Bilo bi bolje da je hrvatski premijer iskoristio vrijeme koje je potrošio za napad na Mađarsku na osiguravanje da Hrvatska može izdržati još migrantski val još dva dana', kritizirao je Szijjártó.

Szijjártó je rekao da je hrvatska vlada trenutno zauzeta prevoženjem migranata prema mađarskoj granici umjesto da im osigura smještaj i sve što je potrebno.

'Koja je to europska solidarnost', upitao je Szijjártó dodajući da se Hrvatska ne pridržava pravila te da mase nagovara na krivično dijelo ilegalnog prelaska granice.

Konstatirano je da će se Hrvatska morati još dugo pripremati ako želi postati dio Schengenske zone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:50