IZMJENE ZAKONA

MERKEL NAKON MASOVNOG SPOLNOG NASILJA ZAOŠTRAVA POLITIKU PREMA IZBJEGLICAMA 'Svi koji se ogriješe o zakon ostat će bez prava na azil'

Women shout slogans and hold up a placard that reads "Against Sexism - Against Racism" as they march through the main railways station of Cologne, Germany, January 5, 2016. About 90 women have reported being robbed, threatened or sexually molested at the New Year's celebrations outside Cologne's cathedral by young, mostly drunk, men, police said on Tuesday. REUTERS/Wolfgang Rattay
 WOLFGANG RATTAY/Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je u subotu promjene zakona kojima bi se olakšala deportacija tražitelja azila koji počine kaznena djela, javlja BBC . Naime, nakon masovnih novogodišnjih napada na žene u Kölnu koje su počinili muškarci 'sjevernoafričkog ili arapskog izgleda', javnost se podigla na noge zbog politike otvorenih vrata prema migrantima koju zagovara kancelarka.

Stanovnici su napali policiju, a na ulice grada su izašli i pripadnici protuislamskog pokreta Pegida.

Angela Merkel kazala je nakon sastanka vodstva njezine stranke CDU-a u Mainzu kako će svima koji počine kazneno djelo, čak i onima koji su već osuđeni na uvjetne kazne, oduzeti pravo na azil. Njezin prijedlog sada ide u Bundestag na potvrdu.

- Kada se čine kaznena djela, kada se ljudi ponašaju protivno zakonu, mora biti posljedica - kazala je Merkel.

Trenutno je pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja 21 muškarac.

- Njemačka mora razmisliti o deportaciji stranaca osuđenih za kaznena djela i time poslati jasan signal onima koji nisu spremni slijediti njemačke zakone - izjavila je Merkel.

Prema zakonu koji je trenutno na snazi, deportacija je moguća za kaznena djela za koja je predviđena kazna od najmanje tri godine zatvora, pod uvjetom da deportiranoj osobi u zemlji podrijetla ne prijeti smrtna kazna.

Do petka je u Kölnu podneseno 170 kaznenih prijava, od kojih se tri četvrtine odnose na seksualne delikte. Savezna policija zabilježila je 32 kaznena djela, a prema ministarstvu unutarnjih poslova, devet osumnjičenih su Alžirci, osam Marokanci, pet Iranci, četvorica Sirijci, jedan Iračanin, jedan Srbin, jedan Amerikanac i dvojica Nijemaca.

Zasad se još ne zna jesu li ta kaznena djela počinili novopridošli izbjeglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:06