NOVI RAZGOVORI NA VRHU

Merkel i Sarkozy traže otpis 60 posto grčkog duga. Do kraja siječnja dogovorit će fiskalnu politiku!

Naglasili su svoju predanost da uvedu poreza na bankovne transakcije u eurozoni ili u cijeloj EU
This handout photo made available by the German government press office shows German Chancellor Angela Merkel speaking with French President Nicolas Sarkozy at the EU headquarters in Brussels on October 22, 2011, the day before Europe aimed to nail down a solution to the worst economic crisis in its history, as the spotlight at an emergency meeting of EU leaders fell on Italy amid contagion fears in the eurozone. The two key players, Germany Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy, hailed "progress" in fighting the crisis as finance ministers thrashed out a framework to protect banks after a marathon session of talks. AFP PHOTO / HO / BUNDESREGEIRUNG / JESCO DENZEL
 Jesco Denzel

NOVO >>> 15:23 - Neke točke fiskalne politike bit će gotove do summita EU 30. siječnja, a sporazum bi mogao biti potpisan do sljedećeg summita koji će se održati u ožujku, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. Najmoćniji duo Europe naglasio je kako sljedeći paket potpore za razoreno gospodarstvo Grčke neće biti isplaćeno ukoliko ne bude napretka u pregovorima, a od vjerovnika se sada traži da otpišu 60 posto grčkog duga.

Upravo je najava da se sljedeći paket potpore Grčkoj možda neće isplatiti uzrok današnjeg pada eura na svjetskim tržištima novca.

Merkel i Sarkozy naglasili su svoju predanost da uvedu poreza na bankovne transakcije u eurozoni ili u cijeloj EU. Kako je naveo francuski predsjednik, to je način da oni koji su financijsku krizu izazvali sada pomognu u njenom rješavanju.

Angela Merkel je naglasila kako kreditni rejting Francuske i Njemačke nije ugrožen te je najavila sutrašnji sastanak s Christine Lagarde, čelnicom MMF-a, kako bi se prokomentiralo stanje u Grčkoj.

--------------

BERLIN - Nakon relativnog mirnog početka godine kriza u eurozoni ponovo je u ponedjeljak agresivno ušla u prvi plan neposredno prije današnjeg sastanka njemačke premijerke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na kojem će glavna tema biti mjere za pooštravanje proračunske discipline u Europskoj uniji.

Analitičari, međutim, ne očekuju previše od razgovora Merkel-Sarkozy koji bi se danas trebao održati u Berlinu.

Vođe dviju najsnažnijih ekonomija eurozone planiraju dodatno konkretizirati plan zacrtan na prosinačkom summitu EU-a, kada su sve zemlje bloka, osim Velike Britanije, pristale na izmjene Lisabonskog sporazuma, svojevrsnog ustava Unije radi uže proračunske integracije. Podsjetimo, vlada konzervativnog britanskog premijera Davida Camerona usprotivila se 'fiskalnom dogovoru' jer drži da će spomenuta revizija Sporazuma narušiti suverenitet Velike Britanije.

Susret Merkel i Sarkozyja prvi je sastanak u 'četiri oka' ove godine za koju novinska agencija AFP smatra da će biti vrlo burna.

Francuski predsjednik, kojeg ove godine čeka nova teška borba za osvajanje još jednog mandata, najavio je kako će njegova administracija, ukoliko će biti potrebno, i sama primijeniti porez kako bi dala primjer drugima u Europi.

- Nećemo čekati da se drugi dogovaraju oko donošenja ovog poreza jer mi u njega vjerujemo - izjavio je Sarkozy u petak u Parizu poslije razgovora s novim talijanskim premijerom Mariom Montijem koji je apelirao Sarkozyja da Francuska ne primjenjuje porez sama jer, kao i Merkel, smatra da je vrlo važno da se osigura suglasnosti svih članica EU.

Kako bi se osiguralo jedinstveno uvođenje ovog poreza u EU potrebna je suglasnosti svih 27 članica Unije.

Očekuje se kako će na današnjem sastanku biti govora i o problematici Mađarske, s kojom su Međunarodni monetarni fond i EU prošlog mjeseca prekinuli pregovore o novom kreditu.

Nakon Sarkozyja u Berlin u srijedu dolazi i talijanski premijer Monti, a Merkel i Sarkozy će 20. siječnja otići na zajednički službeni posjet Italiji.

Značajan susret održat će se i 23. siječnja, tjedan dana prije summita lidera država članica EU, na kojem bi se ministri financija EU trebali sastati na razgovorima o mogućim rješenjima krize koja prijeti eurozoni i koja bi mogla dovesti do potpunog kolapsa europske valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:28