SPAŠAVA ŽIVOTE

Melinda Gates postavila novi izazov pred Vatikan: Najbogatija katolkinja za širenje kontracepcije daje 560 milijuna dolara

Supruga Billa Gatesa želi spasiti više od 200 tisuća života
Melinda Gates, co-founder and co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation, applauds during the London Summit on Family Planning organized by the UK Government and the Bill & Melinda Gates Foundation with the United Nations Population Fund, UNFPA, in central London Wednesday July 11, 2012. (AP Photo/Carl Court, Pool)
 AP

Supruga drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, s kojim vodi Fondaciju Bill i Melinda Gates , u Londonu je postavila izazov Vatikanu te unatoč svojoj katoličkoj vjeri najavila da će 560 milijuna dolara donirati kako bi kontracepciju učinila dostupnom ženama u Trećem svijetu.

- Ovo će biti moje životno djelo. To je vrlo izazovno i teško, ali ako uspijemo, to znači da će 200.000 života manje biti izgubljeno pri porodu, 100 milijuna manje neželjenih trudnoća i tri milijuna manje djece će umrijeti u prvoj godini života - rekla je Melinda Gates.

Procjenjuje se da pristup kontracepciji danas nema oko 220 milijuna žena u svijetu, a plan Fondacije Gates je do 2020. godine smanjiti tu brojku za 120 milijuna. U tu je svrhu na posebnom summitu u Londonu u srijedu 250 delegata iz 20 zemalja obećalo donirati 4,3 milijarde dolara.

Svake je godine u zemljama u razvoju više od 80 milijuna neželjenih trudnoća, a posebice su problematične tinejdžerske trudnoće. Britanska humanitarna organizacija Save the Children tvrdi da svake godine milijun tinejdžerica umire ili se razboli tijekom trudnoće ili poroda, a umire i oko milijun njihove djece.

U znanstvenom časopisu Lancet prošli je tjedan objavljena studija sveučilišta John Hopkins koju je financirala fondacija obitelji Gates, a koja pokazuje da bi bolji pristup kontracepciji za trećinu smanjio smrtnost majki pri porodu u zemljama u razvoju. Stručnjaci tvrde da bi pristup kontracepciji smanjio broj pobačaja, preranih prvih trudnoća koje nose veće zdravstvene rizike, kao i opasnosti povezane s premalim razmakom između dviju trudnoća.

Iako je riječ o golemu problemu, planiranju obitelji danas je namijenjen samo malen dio globalnog humanitarnog novca - dok se 1995. na takve programe trošilo 55 posto donacija, 2008. je ta brojka pala na šest posto - dijelom zbog kontroverzi nakon prisilnih sterilizacija u Indiji 70-ih i zbog kineske politike jednog djeteta, ali i straha od vjerske desnice, posebice u SAD-u.

- Negdje usput zbunila nas je vlastita konverzacija i prestali smo pokušavati spasiti te živote. Ali, ne govorimo o pobačaju. Ne govorimo o kontroli stanovništva. Ono o čemu ja govorim jest osnaživanje žena da spase svoj život - rekla je Melinda Gates.

Odgojena kao katolkinja u skromnoj teksaškoj obitelji s četvero djece, istaknula je da je bila na teškoj kušnji prije nego što je odlučila da će se posvetiti ovom projektu, unatoč tome što se Vatikan protivi svakoj vrsti kontracepcije, osim prirodne.

- Kao katolkinja, ja vjerujem u tu religiju, u njoj ima divnih stvari, sjajnih moralnih poruka, ali moram razmišljati i o tome kako ćemo omogućiti ženama da prežive. Vjerujem da ne treba pustiti žene da umiru, vjerujem da ne treba pustiti bebe da umiru i za mene je to važnije od rasprave o tome koja je metoda kontracepcije ispravna - rekla je.

No, dodala je kako na Zapadu biskupi govore jedno, a obični katolici čine drugo.

- U mojoj zemlji 82 posto katolika kaže da je kontracepcija moralno prihvatljiva. Stoga, dajmo i ženama u Africi da odluče. Taj je izbor na njima. Crkvu čine njezini članovi, a jedna od stvari koju bi ova kampanja mogla učiniti jest pomoći ženama da ih se čuje. Tisuće žena posjetile su našu web stranicu i rekle: ‘Katolkinja sam, ali vjerujem u kontracepciju’ - naglasila je Melinda Gates.

Bill & Melinda Gates Foundation

Cijepljenje - Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, donacijom od 750 milijuna dolara za cijepljenje djece u Trećem svijetu tijekom deset godina cijepljeno je 288 milijuna djece i spašeno pet milijuna života.

Malarija - Vjerojatno najpoznatija kampanja Gatesove fondacije, kojoj je cilj iskorijeniti tu opaku bolest. Žele podijeliti mreže za krevete svima koji ih trebaju, a rade i na smanjenju cijene najboljih lijekova te financiraju razvoj cjepiva. Zahvaljujući njihovu radu, u Turkmenistanu i Maroku malarije više nema.

Tuberkuloza - Ulažu u nove lijekove, dijagnostiku i razvoj cjepiva koja bi bila lakša i jednostavnija za korištenje od sadašnjih. Kao i u slučaju malarije i drugih tropskih bolesti, cilj je bio (novcem) u projekt privući farmaceutsku industriju koja se nije posvećivala traženju boljih lijekova za te bolesti siromašnih jer u tome nije vidjela financijsku korist.

AIDS - U borbu protiv AIDS-a uložili su 2,2 milijarde dolara, i to prije svega u potragu za cjepivom i novim testovima, prilagođenima zemljama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:17