SUSRET U POSTOJNI

MEDVJED OZLIJEDIO GLJIVARA Stručnjak: 'Hodajte u smjeru vjetra i stvarajte buku'

Savjet izletnicima je da u prirodi hodaju u smjeru vjetra i bukom pokazuju svoju prisutnost kako bi životinje stigle pobjeći.
Kutarevo, 071111.Nakon sto je prosle godine u lipnju kao napusteni medvjedic iz Gorskog kotara udomljen u lickom utocistu za medvjede Kuterevo, medvjedicu Tomici promjenili su ime u Mali Gor, a brlog i ogradjeni prostor dijeli sa lickim medvjedom Mali Dol.Na slici: Mali Gor.Foto: Robert Fajt / Cropix
 Robert Fajt / CROPIX

POSTOJNA - Medvjed je u srijedu napao gljivara u blizini Postojne i ozlijedio mu lijevu ruku, priopćeno je iz slovenskoga ureda za šume.

Ozlijeđenom gljivaru pružena je hitna pomoć, a zatim je prevezen u Ljubljanu, objasnio je Anton Smrekar iz toga ureda i dodao kako je mjesto napada pregledano i medvjeda više ondje nema, a na širem području sad će početi intenzivniji nadzor.

Svake godine u Sloveniji budu dva do tri napada medvjeda, rekao je. Oni nisu česti, a u većini slučajeva, u 90 do 95 posto takvih susreta, životinja se brzo udalji od čovjeka. "Problem nastane kad dođe do izravnog kontakta, kad nas životinja prethodno nije primijetila ili ako je u blizini mladunčad", dodao je.

Zato Smrekar savjetuje izletnicima da u prirodi hodaju u smjeru vjetra i bukom pokazuju svoju prisutnost kako bi životinje stigle pobjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:38