KOBNI LET AIRBUSA A320

MEĐU ŽRTVAMA I BRAČNI PAR IZ BiH Znaju se nacionalnosti žrtava, najviše je stradalo Nijemaca

 AFP

Lufthansa je održala izvanrednu press konferenciju na kojoj su objavljene nacionalnosti pogulih u padu zrakoplova Germanwingsa u francuskim Alpama. Najviše je stradalo Nijemaca, njih čak 72, a na drugom mjestu su državljani Španjolske (35). Također, na kobnom letu su bila po dva putnika iz Australije, Argentine, Irana, SAD-a i Venecuele, te po jedna osoba iz iz Velike Britanije, Nizozemske, Meksika, Belgije, Danske i Izraela.

U BiH medijima jutros je prostrujala vijest da su u zrakoplovu bili Fehret i Emira Smailagić, bračni par iz grada Neussa, ali porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Na kraju je ta vijest ispala točna - veleposlanik BiH u Njemačkoj, Edin Dilberović, potvrdio je da su oni bili u zrakoplovu koji je udario u planinu...

- Popis putnika još nije konačan, no to je povezano s procedurom zračne tvrtke. Obično informacije objavljuje država iz koje je zrakoplov poletio, a u ovom je slučaju to Španjolska, no potrebno je obaviti brojne provjere", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer ranije je na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu odbio objaviti informaciju u nacionalnosti putnika, kazavši kako je prerano. Unatoč tomu novinarima je otkrio da su više od polovine putnika u zrakoplovu Germanwingsa činili njemački putnici, a da se za 10 posto putnika još uvijek ne može sa sigurnošću govoriti o državljanstvu.

- Kada je posrijedi let unutar schengenskog prostora nije jednostavno ustanoviti nacionalnost prema popisu putnika - objasnio je dodavši da se unutar tog europskog prostora "identitet ne kontrolira, zbog čega nije obvezno pokazati dokumente koji bi omogućili da se sa sigurnošću utvrdi nacionalnost pojedinog putnika".

Germanwings i Lufthansa dosad su kontaktirali članove obitelji 123 žrtve. U srijedu još uvijek nastoje stupiti u kontakt s obiteljima ili rodbinom 27 poginulih putnika u čemu im pomaže njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:32