AFERA RUPERTGATE

Medijski div u svom prvom intervjuu: To što se piše čisto je smeće. Iritira, ali će proći. Umoran sam

WASHINGTON - U svojoj prvoj javnoj izjavi od početka skandala Rupert Murdoch ocijenio je da su neke stvari izrečene u britanskom Parlamentu bile “totalna laž”, da je njegov News Corporation odgovorio na krizu “izuzetno dobro” i napravio samo “manje greške” te rekao da će sam pokrenuti neovisnu istragu o “nepriličnom ponašanju” u okviru kompanije.

“Smatramo iznimno važnim da potpuno uspostavimo integritet u očima publike… Najbolje je biti što je moguće otvoreniji”, rekao je u intervjuu svom listu The Wall Street Journal, jednom od posljednjih američkih medija koji je kupio 2007. zajedno s Dow Jones and Comp.

Problemi tek dolaze

Intervju je stigao istodobno s viješću da je i FBI u SAD-u otvorio istragu o mogućoj nelegalnoj praksi njegovih medija i eventualnom prisluškivanju čak i obitelji žrtava 11. rujna, te podmićivanju policijskih službenika radi odavanja informacija. Nju je u pismu direktoru FBI-a Robertu Muelleru s grupom kolega zatražio kongresmen Peter King.

I nekoliko demokratskih senatora uputilo je pismo ministru pravosuđa Ericu Holderu da istraži jesu li Murdochovi mediji prisluškivali telefone. Od šefice Komisije za burzu i vrijednosne papire zatražili su da istraži News Corp zbog mogućeg kršenja Zakona o korupciji. Sve je više i drugih znakova da Murdocha u SAD-u tek čekaju problemi.

Da oni ne moraju biti samo zakonski ili politički, pokazuje podatak da je samo u četvrtak, na vijest o istrazi, vrijednost dionica News Corpa na njujorškoj burzi pala za gotovo pet posto, a od početka krize za ukupno 15-ak posto. Dionice je počeo otkupljivati, kažu, sam Murdoch, koji je u intervjuu rekao kako zna da je “to dobro mjesto da uloži novac”.

Murdochova kompanija News Corporation i inače ima sjedište u New Yorku, a on sam dobio je 1985. američko državljanstvo i odrekao se australskog, jer je jedino pod tim uvjetom mogao posjedovati televizijske postaje u SAD-u. Njegovo carstvo danas uključuje i 20th Century Fox Studio, My Space, te po gledanosti prvu kabelsku televiziju u zemlji Fox News.

Pristrana, propagandistička, bez jasne granice vijesti, komentara i proizvoljnosti, s voditeljima koji neskriveno zastupaju desnu i antivladinu politiku, ta postaja nerijetko izaziva zgražanje profesionalne javnosti, koja sada gotovo izražava zadovoljstvo što se praksa Murdochovih medija dovodi u pitanje. “Ako je Wall Street uništio svijet financija, Murdoch je uništio medije u svijetu”, piše jedna kolumnistica.

Žao im je zbog prodaje

I mnogi članovi obitelji Bancroft, koji su Murdochu prodali Dow Jones, izražavaju žaljenje što su to učinili i kažu kako ne bi da su znali kojim se sredstvima služi, a osobito šta je napravio od nekad uglednog Wall Street Journala. “Sve to što se piše čisto je smeće, gluposti”, rekao je Murdoch o napisima u vezi s praksom njegovih medija i dodao: “Iritira me. Ali, proći će. Umoran sam”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:43