BOJKOT POSLOVANJA NA ZAPADNOJ OBALI

McDonald’s: Mi ne želimo ići preko granice iz 1967.

Izraelska franšiza McDonald’sa odbila je poziv da otvori svoj restoran u židovskom naselju na Zapadnoj obali, obrazlažući svoju odluku dugogodišnjim načelom da lanac fast foodova ne želi poslovati preko “zelene crte”, odnosno granice između Izraela i njegovih susjeda definiranih prije rata 1967.

Politika ignoriranja

McDonald’s ima oko 180 restorana diljem Izraela i glavni je igrač u fast food biznisu u toj državi. Uprava naselja Ariel, koje ima oko 20.000 stanovnika i u kojem su izraelske vlasti nedavno otvorile sveučilište, prvo takvo u ilegalnim židovskim naseljima na Zapadnoj obali, pozvala je franšizu da otvori i jedan restoran kod njih, ali odbijeni su. Politiku poslovnog ignoriranja teritorija nad kojim je Izrael preuzeo kontrolu nakon 1967. definirao je vlasnik franšize Omri Padan, jedan od utemeljitelja organizacije Mir sada, koja se oštro protivi gradnji židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Odluka je izazvala bijes izraelskih naseljenika pa je Yigal Delmonti iz Vijeća Yesha, njihove krovne udruge, rekao da McDonald’s više nije tvrtka nego antiizraelska organizacija.

Biznis pod pritiskom

“Očekujemo da će izraelski građani dobro razmisliti prije nego što uđu u njihove restorane”, rekao je Delmonti pozivajući na bojkot.

S druge pak strane, Yariv Oppenheimer iz Mir sad tvrdi da je izraelski biznis pod pritiskom da investira i posluje na Zapadnoj obali, te da svi moraju imati izbor, kao što ga je imao McDonald’s. Burger Ranch, glavni rival McDonald’sa, objavio je da će u Arielu otvoriti restoran u “slavu izraelske države”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:23