ETIČKI UPITNO LIJEČENJE

Matične stanice fetusa za ozdravljenje?

Iza projekta stoji ReNeuron, mala britanska biotehnološka kompanija koja se bavi razvojem terapije matičnim stanicama, a prva takva operacija trebalo bi se uskoro dogoditi u bolnici Southern General u Glasgowu

ZAGREB - Britanski liječnici krenuli su u potragu za medicinskim svetim gralom - lijekom koji bi u budućnosti mogao dovesti do izliječenja moždanog udara!

Ustrogo čuvanom i tajnom laboratoriju u Surreyju liječnici i znanstvenici planiraju uzeti uzorak tkiva iz mozga 12 tjedana starog abortiranog fetusa i tako dobiti nekoliko milijuna matičnih stanica. Dobivene stanice uštrcali bi injekcijom u oštećeni dio mozga osobe koja je doživjela moždani udar. Liječnici vjeruju da bi tim pokusom mogli izliječiti bolesti ubojice kao što su moždani udar, bolesti srca, dijabetes ili Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Time bi se, smatraju znanstvenici, uistinu pronašao sveti gral medicine koji bi znanstvenu fantastiku pretvorio u stvarnost.

Istraživanje na štakorima

Iza cijelog projekta stoji ReNeuron, mala britanska biotehnološka kompanija koja se bavi razvojem terapije matičnih stanica, a prva takva operacija trebalo bi se uskoro dogoditi u bolnici Southern General u Glasgowu.

- Hoćemo li vidjeti ljude kako iskaču iz invalidskih kolica? To bi bilo sjajno, ali to su najveća očekivanja. Volio bih vidjeti ljude koji ponovno imaju mogućnost hodati, govoriti ili samostalno se otuširati nakon što su moždanim udarom pretrpjeli velik udarac - kaže Michael Hunt, izvršni direktor ReNeurona.

Pozitivni rezultati zabilježeni su istraživanjem koje je već obavljeno na štakorima koji su doživjeli moždani udar, a bili su tretirani matičnim stanicama iz čovjeka.

Jedan od kandidata za izvođenje ove pionirske operacije je Keith Muir, svjetski poznati neurolog iz Škotske koji je, kako kaže, privilegiran što sudjeluje u takvom projektu. Muir je svjestan da još uvijek nisu poznati svi rizici te operacije. Postoji mogućnost da pacijent doživi još jedan moždani udar ili dobije tumor te alergijsku reakciju.

Pitanje morala i etičnosti

Ako istraživanje i operacije budu dali uspješne rezultate, liječnici i znanstvenici vjeruju da bi to bio tek početak u borbi protiv bolesti općenito.

No iznad cijelog projekta stoji veliki “ako”. Brzo su se javili i protivnici projekta koji smatraju da je cijelo istraživanje ne samo djelotvorno upitno nego i moralno. Smatraju da nije pitanje “bismo li to mogli učiniti” nego “bismo li trebali to činiti”. Anthony Ozimic, glasnogovornik Društva za zaštitu nerođene djece, podsjetio je također na slično istraživanje u SAD-u kada je došlo do abnormalnih reakcija na kosi i zubima pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:37