OZLIJEĐENOG MOZGA

MASAKR u Afganistanu: Američki vojnik koji je pobio civile bio je pijan?

 AFP

Američka vojska istražuje mogućnost da je alkohol imao ulogu u ubilačkom pohodu američkog vojnika koji je u nedjelju ubio 16 afganistanskih civila, otkrila su dva američka vojna dužnosnika govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Psihološki zapušteni

Jedan od dužnosnika tvrdi da još nije jasno je li za pokolj osumnjičeni 38-godišnjak pio prije nego što je nestao iz baze u provinciji Kandahar ili je pak alkohol jednostavno pronađen u njegovim prostorijama u bazi. I ispijanje alkohola, kao i njegovo posjedovanje u ratnoj zoni strogo su zabranjeni.

Usporedo s istragom, sve se više zahuktava diskusija o brizi američke vojske za mentalno zdravlje vojnika. Naime, neki od američkih kongresnika zapitali su se kako to da je osumnjičeni vojnik poslan u Afganistan nakon što je u jednoj od svojih prijašnjih misija u Iraku zadobio ozljedu mozga u prevrtanju automobila te jesu li nadležni prebrzo zaključili da je on “dobro” i poslali ga na bojišnicu.

U međuvremenu, američki ministar obrane Leon Panetta stigao je u nenajavljeni posjet Afganistanu, gdje bi se trebao susresti s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i provincijskim vođama.

Njegov posjet dolazi u iznimno napeto vrijeme konflikta u Afganistanu, dodatno pogoršanog najnovijim incidentom. Dan prije njegova posjeta zbog masakra su održani i prosvjedi u Jalalabadu.

Prije puta u Afganistan Panetta je poručio da, unatoč ovakim incidentima, vjeruje da američka strategija u Afganistanu “pali” te da “su na dobrom putu”.

Osvetnička bomba

Uoči njegova dolaska zabilježena su dva odvojena incidenta. Najmanje jedan pripadnik afganistanskih snaga ubijen je u bombaškom napadu u Kandaharu, a eksplozivna naprava postavljena uz cestu u Helmandu ubila je osam civila u minibusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:48