GLAVNI EUROPRIDE

Marš europskih gayeva u katoličkoj Poljskoj

Neki od aktivista stigli su čak iz Kanade da bi uz hitove gej ikone - Kylie Minogue - podržali paradu.
Participants kiss as they march during the Euro Pride gay parade in Warsaw on July 17, 2010. Thousands of gays, lesbians, bisexuals and supporters of equal rights for sexual minorities marched in Warsaw urging Poland's government to give homosexual partnerships legal status. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
 AFP

VARŠAVA - Godišnje okupljanje aktivista za prava gej zajednice Euro Pride održalo se danas u glavnom gradu Poljske prvi put u povijesti. Organizatori su očekivali više od 20 tisuća ljudi na maršu, a mnogi su strahovali od nereda u Varšavi, koja se pokazala izrazito gej netolerantnom u prošlosti.

Parada Euro Pride prvi put je održana u istočnoj Europi. Mašući zastavama u boji duge - zaštitnim znakom LGBT zajednice - stotine aktivista marširale su ulicama zahtijevajući jednaka prava i više tolerancije prema homoseksualcima u toj konzervativnoj, katoličkoj zemlji.

50.000 protivnika

Bilo je najavljeno i nekoliko protudemonstracija u vrijeme održavanja parade. Varšavske gradske vlasti dobile su peticiju s više od 50 tisuća potpisa od antigej grupa u kojima se zahtijeva otkazivanje događanja. Homoseksualnost je za vrijeme komunizma u Poljskoj bila veliki tabu. Od pada komunizma, homoseksualci vode kampanju za jednaka prava, ali u Poljskoj je još uvijek legalna zajednica samo između žene i muškarca. Istraživanje je pokazalo da se 80 posto Poljaka protivi gej brakovima, a 93 posto ih se protivi da lezbijke i homoseksualci posvajaju djecu.

Iako je Katolička crkva jaka i u Argentini, ta je zemlja od četvrtka prva u Južnoj Americi dopustila vjenčanje gej parova i posvajanje djece. Možda je objašnjenje to što je kod njih homoseksualno ponašanje legalno još od 1887. godine.

Smrt u sedam zemalja

Za sada 10 zemalja u svijetu ima izglasan zakon o legalnom braku istospolnih parova. To su Kanada, Švedska, Norveška, Nizozemska, Belgija, Španjolska, Portugal, Island, Južna Afrika i Argentina. U Meksiku se možete vjenčati samo u gradu Mexicu, a u SAD-u samo u nekim državama: New Hampshireu, Massachusettsu, Connecticutu, Iowi i Vermontu. Države New York, Kalifornia, Rhode Island, New Mexico i Washington DC priznaju istospolne brakove sklopljene negdje drugdje. No u 93 zemlje još se zakonski kažnjava homoseksualizam, a u njih sedam se gej parovi kažnjavaju smrću. To su Iran, Mauritanija, Saudijska Arabija, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Nigerija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:05