NJUŠE BOMBE

Marinci u Afganistanu traže da im pošalju više pasa labradora

Improvizirane eksplozivne naprave trenutačno su ubojica br. 1 američkih vojnika u Afganistanu i zato su psi koji ih otkrivaju vrlo traženi

KABUL - Američki marinci u Afganistanu žele povećati broj pasa za detektiranje eksplozivnih naprava jer su im te životinje postale najpouzdanije oruđe za otkrivanje ručno napravljenih talibanskih bombi koje su postale glavni uzrok žrtava među koalicijskim postrojbama.

Odmor za mršave

- Želimo ih što više, koliko god ih možemo dobiti - rekao je glasnogovornik marinaca smještenih u samome srcu talibanskog uporišta na jugu Afganistana. Američki vojnici trentuačno imaju oko 300 pasa, uglavnom labradora retrivera uvježbanih da nanjuše eksploziv, a žele ih imati barem 650. Novi psi trebali bi omogućiti da se odmore oni koji su već šest ili sedam mjeseci na zadatku i koji su vidljivo oslabili.

Doug Miller, glavni čovjek Pentagona za obuku pasa, rekao je kako će se labradori nakon povratka kući odmoriti, udebljati, ali i izoštriti svoj njuh kojim otkrivaju eksploziv.

Improvizirane ekspozivne naprave trenutačno su glavni ubojica američkih vojnika u Afganistanu, a ručno napravljene bombe uzrok su ranjavanja dvije trećine ozlijeđenih vojnika. Stoga ne čudi da Pentagon veliku pozornost posvećuje obuci labradora za detektiranje eksploziva. Tvrtki iz Virginije nedavno je plaćeno 34 milijuna dolara za obuku i nadzor nad psima koje detektiraju eksploziv.

Podiže im moral

Kako kaže Doug Miller, pse se uči da nanjuše ukupno devet mirisa koji se vežu uz eksploziv. Labradori su danas postali uobičajen prizor na patrolama američkih postrojbi u Afganistanu, a zapovjedništvo marinaca neprestano izvještava da njihova prisutnost podiže moral postrojbi i njihovo samopouzdanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:41