ZAGONETNI SLUČAJ

Marina Litvinenko: Imam dokaze da je Kremlj otrovao mog Aleksandra

Udovica bivšeg ruskog obavještajca rekla je da dokumente shvaća ‘jako ozbiljno’
 AFP

LONDON - Scotland Yard istražuje autentičnost dokumenata u kojima se tvrdi da je ruska sigurnosna služba FSB devet tjedana prije ubojstva bivšeg KGB-ovca Aleksandra Litvinenka zaprimila pošiljku radioaktivnog polonija, a ako bi se dokument pokazao vjerodostojnim, bio bi to do sada najuvjerljiviji dokaz o umiješanosti Kremlja u trovanje disidenta.

Dokumente dala policiji

Litvinenko je otrovan u Londonu 1. studenoga 2006. šalicom čaja koja je bila kontaminirana polonijem, a umro je tri tjedna nakon toga. Sada je njegova supruga Marina Litvinenko došla do dokumenata koji kompromitiraju FSB i predala ih britanskoj policiji koja je i prije sumnjala na umiješanost Rusije u likvidaciju njihova bivšeg agenta, koji je bio otvoreni kritičar ruskih obavještajnih službi.

Agent ‘O. Kovalev’

Kopije dokumenata predanih Scotland Yardu, datiranih na 21. i 22. kolovoza 2006., evidentiraju odlazak FSB-ova agenta “O. Kovaleva” u nuklearnu centralu Balakovskaja, gdje je preuzeo kovčeg s oznakom 01128 AR16-210 i kategorizacijom “klasa 7”, što znači da je riječ o radioaktivnom materijalu. Kako tvrde izvori od kojih su došli dokumenti, te oznake znače da je u kovčegu bio polonij-210, radioaktivni element kojim je otrovan Litvinenko. “Kovalev” je kovčeg odvezao u vojnu bazu u Jaroslavlu, oko 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve, gdje je smješten odjel “Glavnih rezervi” FSB-a, te je završio u Centru za kriminalistička znanstvena istraživanja, što je sve potvrđeno potpisima odgovornih. To znači da bi dokumenti mogli rezultirati uspostavljanjem veze između FSB-a i radioaktivnih materijala kojim je ubijen Litvinenko.

- Ne mogu biti 100 posto sigurna i naravno da moram biti oprezna, ali mislim da su ti dokumenti vjerodostojni. Oduvijek sam vjerovala da ćemo naći neke dokaze koji će nas približiti istini - rekla je Litvinenko. Dokumente je prije nekoliko mjeseci od neimenovanog izvora dobio Aleksandar Goldfarb, Litvinenkov prijatelj.

Sumnja u autentičnost

Međutim, The Sunday Times koji je objavio priču prenosi izjave neovisnog ruskog analitičara koji dovodi u pitanje autentičnost dokumenata. Kao prvo, nitko od njih nije nikada čuo za odjel “Glavnih rezervi” FSB-a, a izražena je i sumnja da bi civilna nuklearna postaja u Balakovskaju bila iskorištena za FSB-ove operacije. FSB je dokumente proglasio krivotvorinom.

Lugovoj ga vidio na dan kad je otrovan

Istraga o ubojstvu Aleksandra Litvinenka još traje, a trenutačno je glavni osumnjičeni Andrej Lugovoj, bivši KGB-ovac koji se s Litvinenkom susreo na dan kada je otrovan. Britanija je tražila izručenje Lugovoja, koji se u međuvremenu počeo baviti politikom u stranci Vladimira Žirinovskog, no Moskva je to odbila. Litvinenko je izazivao bijes Moskve optužbama protiv FSB-a, među ostalim i onom da je agencija organizirala napade na civile u Čečeniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:35