OPASNOST NA VRATIMA

MAKEDONIJA POD OPSADOM Muškarac navodno umro od ebole, blokirali hotel u kojem je odsjeo

Riječ je o državljaninu Velike Britanije, a nije jasno kako se zarazio bolešću koja se sve brže širi svijetom
 Maja Zlatevska/Cropix

Državljanin Velike Britanije preminuo je u Makedoniji nakon što se navodno zarazio virusom ebole, izvijestila je agencija Reuters pozivajući se na visokopozicionirani izvor u makedonskoj vladi.

Detalja o tome kako se i gdje se zarazio zasad nema. Reuters javlja da se sumnja da je još jedan Britanac u Makedoniji zaražen ebolom.

Predstavnik makedonskog Ministarstva zdravstva rekao je da je preminuli Britanac u Skoplje stigao 2. listopada, a hitno je hospitaliziran tijekom današnjeg dana (četvrtak). Nekoliko sati poslije je preminuo, a tijekom boravka u bolnici bio je u toliko lošem stanju da nije mogao komunicirati s medicinskim osobljem.

Prema izvješću skopske televizijske postaje Alfa, ekipa hitne pomoći koja je Britanca dovela u infektivnu kliniku zadržana je na promatranju, dok je u karantenu stavljeno osoblje hotela u kojem je odsjeo, kao i dvojica njegovih suputnika.

Na fotografijama koje je zabilježila Cropixova fotoreporterka u Skoplju vidi se da su sigurnosne mjere pred hotelom 'Super 8' znatno pojačane, a mediji javljaju da je zgrada u potpunoj blokadi.

Testiranja tek trebaju potvrditi da je riječ o eboli, no makedonski su liječnici, prema prvim izvješćima, bili gotovo sigurni da simptomi koje je Britanac prije smrti pokazivao, ukazuju na opaku bolest koja je u nekoliko afričkih država proteklih mjeseci ubila više tisuća ljudi, a nedavno se počela širiti i izvan afričkog kontinenta.

Fotogalerija: Opsadno stanje u Skoplju

U britanskom Foreign Officeu kratko su samo rekli da istražuju izvješća o smrti britanskog državljanina.

Kasnije tijekom četvrtka vlasti u Makedoniji su izvijestile da Britanac možda i nije umro od ebole, s obzirom da je imao temperaturu nešto višu od one karakteristične za oboljele od opake bolesti. Ipak, svi ostali simptomi redovito se javljaju kod oboljelih od ebole. Rezultati analize očekuju se za 48 sati.

Jovanka Kostovska iz Ministarstva zdravstva na izvanrednoj je konferenciji za novinare rekla da tamošnje zdravstvene vlasti poduzimaju sve potrebne mjere te da je posebno formirani krizni stožer u stalnom zasjedanju.

"Iako su velike šanse da se ne radi o eboli, provodimo standardnu operativnu proceduru i protokole o postupanju kao da se radi o slučaju sumnje na ebolu", rekla je Kostovska. "Pacijent je imao 58 godina i preminuo je od unutrašnjeg krvarenja i visoke temperature. Liječnici su utvrdili da je riječ o alkoholičaru koji je možda preminuo uslijed pojave hemoragijske groznice, koja može biti karakteristična i za virus ebole", dodala je Kostovska.

U međuvremenu su se pojavile proturječne informacije o preminulome. Dok makedonski mediji izvještavaju da je sumnja da je nedavno boravio u Nigeriji, jednoj od država u kojima je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze, otklonjena, britanski mediji izvještavaju da je preminuli radio u Sierra Leoneu.

Zbog potencijalne zaraze ebolom u Srbiji pod nadzorom 708 osoba

U Srbiji je pod preventivnim zdrastvenim nadzorom zbog potencijalne zaraze virisom ebole 708 osoba, priopćilo je četvrtak srbijansko ministarstvo zdravstva.

Kao mjera prevencije i onemogućavanja širenja virusa ebole, pod zdravstveni nadzor u Srbiji je stavljeno 708 osoba, od kojih su 92 doputovale s područja ugroženih tim zaraznim oboljenjem.

“Prateći kretanje epidemiološke situacije ebola virusnog oboljenja u svijetu i odgovarajućih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do sada su u koordinaciji ministarstva zdravstva poduzete sve neophodne mjere prevencije i onemogućavanja unošenja virusa ebole u Srbiju”, istaknuto je u priopćenju.

Kako se navodi, nakon pojave prvog slučaja ebole na teritoriju Europe, u zdravstvenom sustavu Srbije je, sukladno preporukama WHO-a, ”potrebno pojačati do sada poduzete mjere”.

Ministarstvo zdravstva s tim je ciljem poduzelo i “mjere osiguranja dodatnih količina zaštitne opreme”, istaknuto je u priopćenju.

Beogradski mediji izvijestili su u četvrtak navečer da je u Makedoniji preminuo Britanac koji je u skopsku bolnicu dopremljen sa simptomima ebole. Mediji navode da je i saputnik preminulog Britanca zadržan u bolnici, a hotel u kojem su odsjeli pod policijskom je blokadom. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:47