MIR U SVETOJ ZEMLJI

Mahmud Abbas: Pomirit ću Hamas i Fatah i predložiti priznanje izraelske države

Hamas je kao uvjet da se uopće priča o Izraelu postavio kriterij da buduća palestinska država ima granice iz 1967. godine, no izraelske će vlasti to vrlo teško prihvatiti
 AFP

JERUZALEM - Mahmud Abbas, predsjednik Palestinske samouprave , najavio je kako će ponovo pokrenuti pregovore dviju najjačih palestinskih frakcija, Fataha i Hamasa, na kojima će se razgovarati i o priznanju Izraela.

- Nadam se da će se Hamas s tim složiti. O tome još nisam razgovarao s Khaledom Mashaalom jer trenutno imamo druge prioritete - istaknuo je Abbas.

Hamas je kao uvjet da se uopće priča o Izraelu postavio kriterij da buduća palestinska država ima granice iz 1967. godine, no izraelske će vlasti to vrlo teško prihvatiti .

Obje palestinske frakcije, Fatah i Hamas, trenutačno surađuju na uspostavi prijelazne vlade nacionalnog jedinstva koja bi zemlju trebala voditi do predsjedničkih i parlamentarnih izbora najavljenih za svibanj iduće godine.

Unaprijed je dogovoreno kako će buduća vlada biti tehnokratska te niti jedna frakcija neće dominirati. Pregovori o sastavljanju vlade prošli su puta propali jer Hamas nije želio prihvatiti trenutnog premijera Palestinske samouprave Salama Fayeda kao šefa predložene koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:29