KRIZA NIKOGA NE ŠTEDI

MAFIJAŠKI BOSS U PANICI 'Sve propada i zatvara se, nemamo više od koga iznuđivati novac! Situacija je užasna!'

 Davor Pongračić / Cropix

Prilikom opsežene istrage koju su tijekom proteklih godinu dana protiv njega vodili istražitelji Francesca Mazzocco i Caterina Malagoli pritvoreni šef Cosa Nostre Giovanni Di Giacomo kamerom je snimljen kako se jada zbog teške ekonomske situacije u Italiji, piše The Independent.

- Nemamo više od koga iznuđivati novac. Svi zatvaraju vrata svojih tvrtki, nikome ne ide i nemamo koga reketariti. Situacija je toliko katastrofalna da bi našim mlađim članovima bilo bolje da nađu normalan posao s redovitom plaćom nego da rade za nas. Moji ljudi u posljednje vrijeme iz hotela i restorana uspiju izvući samo bijednih 7.000 eura mjesečno, kazao je Di Giacomo i dodao kako mnogi rađe zatvore lokale i hotele nego da njemu i njegovim ljudima isplate novac.

- Ponekad mi se čini da sve to više nije vrijedno truda, dodao je, a onda se obrušio na guvernera Sicilije Rosaria Crocetta.

- Taj reže svugdje. Nema hotela ni restorana, građevinari ništa ne rade. On je izazvao pravu katastrofu, bjesnio je na Crocetta koji je poznat po suprotstavljanju mafijaškim klanovima za razliku od svojih prethodnika od kojih su mnogi tijesno surađivali s mafijom, a neki su čak zbog toga osuđeni i odslužuju zatvorske kazne.

Očajni Di Giacomo navodno je čak pisao svojim kolegama. Naredio je detaljno preispitivanje raspodjele financija unutar Cosa Nostre. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo, a posebno je teško palo mlađim članovima organizacije koji su u zatvoru. Njihovim je obiteljima sada uskraćena financijska pomoć.

Na početku recesije, mnogi su predviđali kako će teška situacija ići na ruku kriminalnim organizacijama. No, čini se kako su im stari modeli poslovanja i nesnalaženje u novonastaloj situaciji ipak donijeli velike probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 16:57