ITALIJA U ŠOKU

MAFIJA UBILA DJEČAKA (3) 'Coco je ubijen jer je mogao prepoznati ubojice'

‘Imao je dobru memoriju, svakoga je prepoznavao, bit će da su ga zato ubili, bijednici’, izjavila je dječakova majka

Biti rođen u zatvoru i umrijeti izrešetan sa samo tri godine te zatim, umjesto sprovoda, biti spaljen kao otpad - prestrašna je sudbina za dijete čak i kad je rođeno u Kalabriji, u obitelji i sredini ovisnika i švercera drogom.

Zvao se Nicola Campolongo, zvali su ga Coco. Antonia Ianicelli, koja ga je rodila u zatvoru gdje je zbog droge, povjerila ga je svome 55-godišnjem ocu, koga su izrešetali, zajedno s partnericom i s djetencetom u sigurnosnom sjedištu, a onda su na auto izlili barem 15 litara benzina i sve zapalili.

‘Mafija ne ubija djecu’

“Imao je dobru memoriju, svakoga je prepoznavao, bit će da su ga zato ubili, bijednici”, plače majka i veli da će, čim izađe iz zatvora, pobjeći iz Kalabrije, zajedno s dvjema kćerima. Mali Coco je ubijen - smatra majka - zato što je mogao prepoznati ubojice. Ali barem je ustrijeljen. Na Angelicu Pirtoli (2,5) nisu 1991. htjeli ni metak trošiti. Ustrijelili su joj majku jer ju je na smrt osudila žena bossa s kojim je pošla u krevet. Smatrali su da ih može prepoznati, pa su je uhvatili za nogu i smrskali o zid. Obično se kaže da mafija ne ubija djecu, da ima kodeks časti koji joj to zabranjuje - ali to je netočno.

Cosa nostra je kaznila svog člana koji nije pucao u osuđenog mafijaša kad je imao unuku u naručju; u bombaškim atentatima 1993. među žrtvama u Firenzi bile su sestre Nencioni, Caterina (50 dana) i Nadia (9 godina). Santinu Di Matteu, disidentu Cose nostre, 11-godišnji sin Giuseppe je otet, zadavljen i rastvoren u kiselini. Izravna žrtva bio je Claudio Domino (11), ubijen 1986. hicem među oči jer je bio nehotični svjedok. Ni Cosa nostra, ni kampanska camorra, ni kalabreška ‘ndrangheta nisu baš pazile hoće li pasti neka “kolateralna žrtva”, pa je tako 1974. ustrijeljen 18-mjesečni Giuseppe Bruno, 1991. je zajedno s ocem izrešetana 6-mjesečna Valentina Guarino, 1997. je Raffaella Lupoli (11) glavom platila što se njen otac nabacivao ženskoj nekoga zatvorenog mafijaša, 2003. je Gaetano Marchitelli (15) ubijen mecima s dviju strana jer se našao na ulici kada su članovi protivničkih bandi pucali jedni na druge.

Ubijaju ih i drogom

I mafije i sitan “neorganizirani” kriminal funkcionira isključivo radi zarade. Drogu prodaju isključivo radi zarade, a i u Rimu - dakle naizgled daleko od mafijaških oblasti - drogu prodaju ispred nižih srednjih škola i u najelitnijim četvrtima, a na periferiji klinci od 8-10 godina čuvaju stražu.

Mali Coco je samo previdljiva, a nipošto neočekivana ni iznimna žrtva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41