REVIZIJA BANAKA U RUJNU

Madridu 100 milijardi eura od EU vjerojatno neće biti dosta: Kamate na državne obveznice prešle su 7 posto

amate na obveznice s rokom dospijeća od 12 mjeseci porasle su na 5,07 posto sa 2,98 posto 14. svibnja, na obveznice s rokom dospijeća od 18 mjeseci na 5,10 u odnosu na 3,3 posto
 AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Španjolskoj bi samo za spas banaka moglo trebati i više od 100 milijardi eura koliko joj je spremna posuditi EU, a prema nekim spekulacijama, za tekuće poslovanje Madridu bi mogla zatrebati i dodatna financijska pomoć, nakon što su kamate na državne obveznice prešle sedam posto.

Glasinama o tome da će za Španjolsku trebati više novca pridonijelo je i to što je Madrid najavio da će rezultate pune revizije španjolskih banaka odgoditi sa srpnja na rujan, s čime su se složili i Međunarodni monetarni fond i Europska centralna banka . Ipak, njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je prekinuti neizvjesnost te poručila da očekuje da Španjolska “uskoro” preda i formalni zahtjev za pomoć pri dokapitalizaciji banaka. Kako piše Guardian, prema procjeni Monument Securitiesa, za banke će trebati između 40 i 279 milijardi eura, a bude li potrebno spašavati i državu, moglo bi biti potrebno i dodatnih 300 milijardi.

Sve glasnijim upozorenjima da će biti nužan zamah je dala današnja aukcija španjolskih državnih obveznica s rokom dospijeća od 12 i 18 mjeseci, na kojoj je Madrid uspio prikupiti više od planiranih tri milijarde eura, ali uz mnogo više kamate nego prije samo nekoliko tjedana. Kamate na obveznice s rokom dospijeća od 12 mjeseci porasle su na 5,07 posto sa 2,98 posto 14. svibnja, na obveznice s rokom dospijeća od 18 mjeseci na 5,10 u odnosu na 3,3 posto.

Ako “neizdržive” cijene zaduživanja ne padnu, analitičari procjenjuju da španjolska vlada neće moći izdržati bez vanjske pomoći nakon trećeg kvartala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:43