SAD

Madoffov suradnik je nađen na dnu bazena

Floridski investitor Jeffrey Picower optužen je da je zaradio milijarde dolara s Madoffom

MIAMI - Prijatelj Bernarda Madoffa, optužen da je zaradio milijarde dolara u njegovim prijevarama, u nedjelju je pronađen na dnu bazena u svojoj vili u Palm Beachu. Jeffreyja Picowera (67) pronašla je supruga koja ga je uz pomoć sluškinje izvukla iz vode i pozvala policiju, no bogatom floridskom investitoru nije bilo pomoći.

Pretraga vile

Odvjetnik i računovođa pritisnut brojnim tužbama proglašen je mrtvim. Iako je policija izjavila da je najvjerojatnije riječ o utapanju, nije isključila druge mogućnosti. Brojni detektivi ostali su, naime, pretraživati vilu jer je bliski prijatelj najvećeg prevaranta u američkoj povijesti i jedan od najvećih profitera njegovih prijevara imao podugačku listu neprijatelja.

No, Picower je imao i Parkinsonovu bolest i probleme sa srcem, a odvjetnik njegove obitelji William D. Zabel opisao je njegovo zdravlje kao loše. Na njegovu tijelu nije bio vidljivih ozljeda, a Picower je na sebi imao kupaće gaće.

Irving Picard, povjerenik suda koji je dobio zadaću da pronađe milijarde dolara nestalih u Madoffovoj prevari, optužio je Picowera da je kod njega i njegovih suradnika završilo čak 6,7 milijardi dolara. No, odvjetnik 26 Madoffovih žrtava Jerry Reisman izjavio je da će njegova smrt zakomplicirati povrat tog novca.

U sudskim spisima stoji da je Picower bio Madoffov prijatelj i bliski suradnik više od 20 godina, a tvrdi se da trag barem pet milijardi dolara iz sheme sigurno vodi do Picowera. Picower je optužen da je svjesno profitirao u prijevari, a godišnja kamata koju je dobivao često je prelazila 100 posto, a u jednom slučaju i 950 posto.

Poseban tretman

Navodi se da je Picower imao poseban tretman kod Madoffa i imao je poseban pristup informacijama njegove kompanije.

Njegov kompanjon Madoff trenutačno služi kaznu od 150 godina u zatvoru za prijevaru tešku nevjerojatnih 64,8 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:35