ZAKON ZA SPAS GOSPODARSTVA

Mađarska nudi: Dajte nam 250.000 eura, dat ćemo vam putovnicu!

Mađarska je trenutačno u velikoj krizi, s javnim dugom koji je 78% BDP-a

Vlada u Budimpešti planira usvojiti zakon prema kojemu bi svakom stranom investitoru koji kupi državne obveznice u iznosu od najmanje 250.000 eura bio omogućen stalni boravak u toj zemlji te, prema nekim tumačenjima, posljedično i državljanstvo i putovnica koja bi osigurala nesmetani boravak i kretanje na teritoriju Europske Unije. Ta mjera države koja se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi usmjerena je prije svega na investitore iz Kine.

Prema prijedlogu parlamentarnih zastupnika iz vladajućeg Fidesza, zakon bi stvorio instituciju tzv. obveznica za stalni boravak. Proces dobivanja stalnog boravka u Mađarskoj bio bi, dakle, povezan s kupnjom četvrt milijuna eura te vrste državnih obveznica s dospijećem od minimalno pet godina.

Kako je u srijedu objasnio Antal Rogan, šef parlamentarnog kluba Fidesza i jedan od trojice zastupnika te stranke koji su dali zakonski prijedlog, pojedini investitori iz Kine žalili su se kako im je jako teško dobiti vizu za ulazak u zemlju, a ovom mjerom to bi im se olakšalo.

Rogan je također objasnio kako, suprotno informacijama koje su se pojavile u medijima, ovaj program stranim investitorima ne bi osigurao državljanstvo, nego stalni boravak. To je u proturječju s izjavama drugog zastupnika Fidesza i predlagatelja zakona Mihalya Babaka koji je ranije izjavio kako će ti investitori imati otvoreni put prema državljanstvu.

Mađarska je trenutačno u velikoj krizi, s javnim dugom koji iznosi oko 78 posto BDP-a, a nakon zastoja u pregovorima s MMF-om vlada premijera Viktora Orbana traži alternativne načine jačanja državnog proračuna.

Prođe li ovaj zakon u parlamentu, Mađarska neće biti jedina država koja ima program davanja stalnog boravka strancima koji investiraju u nacionalno gospodarstvo. Bit će, međutim, jedna od malobrojnih koja stalni boravak i daje uz uvjet kupnje državnih obveznica (sličan program postoji u Bugarskoj). Dodatnu težinu zakonu daje činjenica da će, ako se omogući dobivanje mađarske putovnice, strani investitori imati mogućnost stalnog boravka i poslovanja u svim državama EU.

Što nude drugi: austrijska putovnica za tri milijuna eura

SAD

Zelenu kartu dobiva onaj tko uloži milijun dolara u neku američku tvrtku (ili na ruralnim područjima 500.000 dolara) i osigura deset stalnih radnih mjesta za američke državljane.

Austrija

Izravnim ulaganjem koje ne smije biti manje od 3 milijuna eura dobiva se austrijsko državljanstvo.

Bugarska

Za 500.000 eura ulaganja u državne obveznice (ali bez kamata) ili 180.000 eura uloženih bespovratnih sredstava investitor dobiva stalni boravak, a potom i državljanstvo.

Kanada

Da bi dobio kanadsko državljanstvo, investitor mora imati najmanje 1,6 milijuna kanadskih dolara imovine u državi i mora uložiti 800.000 kanadskih dolara kao depozit državi, koje nakon 62 mjeseca dobiva natrag bez kamata.

V. Britanija

Za dobivanje stalnog boravka u Velikoj Britaniji strani investitor mora imati milijun funti za ulaganja. Za isti status ga kvalificira i dva milijuna funti u imovini unutar britanskog teritorija, ali uz to mora imati i milijun funti koji se može posuditi za investicije.

Crna Gora

Pioniri među zemljama bivše Jugoslavije. Minimalno 500.000 eura ulaganja osigurava državljanstvo te države.

Dominika

Sa 75.000 eura ulaganja investitor dobiva državljanstvo ove otočne države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37