ODLUKA

Maastricht može zabraniti strancima kupnju marihuane

Gradskim vlastima u Maastrichtu dopušteno je da pravo konzumiranja marihuane ograniče samo na Nizozemce
A protestor smokes marijuana in Allan Gardens Park during a demonstration in downtown Toronto, Canada June 25, 2010 ahead of the G20 summit in Toronto. REUTERS/Mike Segar (CANADA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS SOCIETY)
 Reuters

BRUXELLES - Gradske vlasti u nizozemskom gradu Maastrichtu, koji je sinonim za slobodu kretanja i jedinstvo EU s obzirom na to da je u tom gradu potpisan jedan od najvažnijih ugovora EU, dobile su i pristanak Europskog suda da prava konzumiranja marihuane i hašiša i drugih lakih droga u coffe shoopovima u ovom gradu mogu imati samo njegovi građani, ali ne i tisuće turista dnevno, koliko ih dolazi iz susjednih država - Belgije, Njemačke i Francuske - da bi slobodno uživali u pušenju trave koja je zabranjena drugdje u EU.

Odluka Europskog suda pravde je kontroverzna i tiče se slobode kretanja ljudi i robe. Sud je presudio da lake droge i turizma povezan s njim nisu normalna roba i nisu pokriveni direktivama o slobodi kretanja roba unutar EU tržišta.

Medicinske svrhe

Štoviše, prema mišljenju suda, gradske vlasti u Maastrichtu imale su pravo zabraniti korištenje lakih droga turistima jer to pomažu čuvanju javnog reda i mira u tom gradu i sigurnosti njegovih građana. Javni odvjetnik Europskog suda Yve Bot međutim rekao je da trgovina drogom u medicinske svrhe potpada pod pravila unutarnjeg tržišta EU.

Predmet pred Europskim sudom bila je ideja vlasnika jednog od coffe shopova i predsjednika udruženja “Maastrichtskih službenika coffe shopova”.

On je pokrenuo pravni postupak pred nizozemskim Državnim vijećem s argumentom da zabrana pružanja istih usluga svim gostima, bez obzira otkuda dolazili, krši osnovna pravila Europske Unije.

Procjenjuje se da 70 posto klijenata koji dnevno dođu u te kafiće u Maastrichtu čine stranci, odnosno građani EU iz susjednih država. Maastricht se nalazi na tromeđi blizu Belgije i Njemačke, a par kilometara od njega nalazi se i granica s Francuskom.

Dopuštene droge

Ograničenja da se strancima ne služi joint u Maastrichtu su uvele gradske vlasti i ova se odluka ne odnosi na druge nizozemske gradove poput Amsterdama, Rotterdama, Utrechta. U tim i mnogim drugim nizozemskim gradovima stotine tisuća domaćih i stranih turista tjedno slobodno mogu koristiti lake droge koje su u ostalim europskim državama i metropolama zabranjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:16