NA POVRATKU IZ MOSKVE

LOV NA ZVIŽDAČA Avion bolivijskog predsjednika Moralesa morao prisilno sletjeti u Beč zbog sumnje da je u njemu Snowden

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca kazao je novinarima da Portugal i Francuska nisu dopustile zrakoplovu da uđe u njihov zračni prostor
 Screenshot/YouTube

LA PAZ - Zrakoplov bolivijskoga predsjednika Eva Moralesa, koji se vraćao iz Moskve, zbog sumnje da se u njemu nalazi bivši američki špijun Edward Snowdwen , nepredviđeno je zaustavljen u Beču.

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca kazao je novinarima da su Francuska i Portugal nenadano odbile zrakoplovu koji je bio na putu iz Moskve za la Paz da uđe u njihov zračni prostor, što je uzrokovalo nenajavljeno slijetanje u Beču kasno u utorak.

Choquehuanca je objasnio kako je do skretanja zrakoplova došlo zbog navodne sumnji da se u njemu nalazi Snowden.

Choquehuanca je kritizirao na novinskoj konferenciji u La Pazu "neutemeljene glasine o Snowdenovoj nazočnosti u avionu. Ne znamo tko je izmislio tu groznu lažu", rekao je. "Želimo izraziti nezadovoljstvo, jer je život predsjednika bio u opasnosti", naglasio je, dodajući da će se od Pariza i Lisabona tražiti objašnjenja.

Austrija je dopustila slijetanje zrakoplovu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa jer nije dijelila strahove drugih zemalja da se bivši suradnik Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden nalazi u njemu, kazala je u srijedu ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Evo Morales proveo je noć u jednom bečkom hotelu a za La Paz će krenuti u srijedu, rekao je glasnogovornik bolivijskog ministarstva vanjskih poslova.

U međuvremenu, Francuska, Portugal i Italija dali su zeleno svjetlo da zrakoplov može preletjeti njihov teritorij, rekao je bolivijski ministar obrane Ruben Saavedra koji se također nalazi u Beču.

Snowden, kojeg SAD traži pod optužbom za špijunažu zbog otkrivanja programa elektroničkog nadzora pod nazivom Prizma, zatražio je politički azil u više zemalja, ali njegovi pokušaji za sada nisu urodili plodom.

Taj 30-godišnji Amerikanac se u međuvremenu nalazi u pravnom vakuumu u tranzitu moskovske zračne luke Šeremetjevo. Snowden nema važeće putne dokumente, a zahtjeve za azilom je uputio preko svog pravnog zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:43