'FARAON' POD ISTRAGOM

LOV NA SKRIVENO BLAGO Nove egipatske vlasti Mubarakove milijune traže na Balkanu

 SIPA/CROPIX

Makedonski i albanski istražitelji provjeravaju ima li bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) nekretnine i bankovne račune u te dvije balkanske države, a provjeru te informacije zatražilo je egipatsko tužiteljstvo.

Egipatske su vlasti dostavile formalni zahtjev ministarstvima pravosuđa Makedonije i Albanije za provjeru osnovane sumnje da su Mubarak i 47 bivših visokih dužnosnika i članova obitelji bivšega egipatskog predsjednika prebacivali dio svog novca u te zemlje. Ova će informacija egipatskom tužiteljstvu biti dodatni dokaz protiv Mubaraka koji je pod istragom zbog korupcije, krađe državne imovine, pranja novca i utaje poreza.

U interesu te istrage makedonske vlasti trebaju utvrditi sve nekretnine, bankovne račune i partnerstva uz koja je eventualno povezan Mubarak u Makedoniji. Ako ta imovina bude pronađena, egipatsko tužiteljstvo zahtijeva da bude zaplijenjena na računu u Kairu. Taj su zahtjev egipatski tužitelji podnijeli i albanskim vlastima, a u tijeku je provjera eventualnih nekretnina i imovine obitelji Mubarak u obje zemlje.

- Egipatski državni odvjetnik dostavio je sedam zahtjeva za verifikaciju 47 imena, uključujući Mubarakovu ženu i djecu, njegovu obitelj te bivše ministre i visoke dužnosnike koji su bili na funkcijama dok je Mubarak bio šef države. Prema dostavljenim materijalima, te su osobe pod istragom zbog različitih optužbi - otkrivaju u albanskome ministarstvu pravosuđa. Sumnja se da je 47 osoba bliskih Mubaraku, čiji je identitet poznat pravosudnim tijelima, zloporabom vlasti u razdoblju od 1982. do 2010. stekao imovinu vrijednu 185 milijardi dolara.

Prošle je godine Švicarska zamrznula račune za koje se smatralo da pripadaju Mubaraku. Bivši egipatski predsjednik, čije je zdravstveno stanje veoma teško, u lipnju ove godine osuđen je na doživotni zatvor zbog ubojstva prosvjednika tijekom pobune protiv njegova režima. On je prvi arapski vladar kojemu se sudilo nakon Arapskog proljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:33