LICE S TJERALICE

Lov na osnivača WikiLeaksa: Interpol izdao 'crveno upozorenje' za Assangea

Juliana Assangea se povezuje s 'istragom' seksualnog zločina u Švedskoj, gdje se i nalazi sjedište WikiLeaksa
 AFP

WASHINGTON - Međunarodna policijska organizacija Interpol u utorak je izdala tzv. 'crveno upozorenje' za uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u kojem ga se povezuje s 'istragom' seksualnog zločina u Švedskoj, gdje se i nalazi sjedište WikiLeaksa.

'Crveno upozorenje' nije uhidbeni nalog već savjet ili zahtjev Interpola prema svojim članicama da 'pomognu nacionalnim policijskim snagama u traženju i identificiranju osoba, tek s mogućim uhićenjem i izručenjem'.

Ovu je obavijest primilo svih 188 članica Interpola, među kojima se nalazi i Velika Britanija, u kojoj se prema posljednjim informacijama Assange trenutačno nalazi. Assange, bivši australski haker, nedavno je ponovo uzdrmao svjetsku javnost objavom 250 tisuća tajnih dokumenata State Departmenta na web stranici WikiLeaks.

Švedski Kazneni sud 20. studenog izdao je za 39-godišnjim Assangeom međunarodnu tjeralicu koja ga tereti za silovanje, prisilu i zlostavljanje. Istraga je pokrenuta nakon Assangeovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu tijekom kolovoza.

Lokalni mediji javljaju kako je jedna od žrtava izjavila da je spolni odnos počeo dobrovoljno, međutim pretvorio se u nedobrovoljni dok se druga požalila da je Assange odbio poslušati njezine molbe da prestane sa spolnim odnosom nakon puknuća kondoma.

Na optužnicu se osvrnuo i sam Assange koji je demantirao sve njene točke dodajući kako su sve inscenirale Sjedinjene Američke Države ne bi li se WikiLeaksu srušio kredibilitet. Njegov je odvjetnik već podnio žalbu na švedski Prizivni sud, no bez uspjeha. Poništenje optužnice pokušat će dobiti na Vrhovnom sudu kojem je u utorak podnesena nova žalba.

Inače, Assangeu je još u listopadu odbijen zahtjev za trajno boravište u Švedskoj u kojoj je želio, strogim švedskim zakonima o slobodi tiska, osigurati sigurnost za svoju web stranicu na kojoj objavljuje povjerljive dokumente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:31