UZBUNA NA OTOKU

LOV NA CRVENI OKTOBAR Ruska podmornica viđena kod Škotske, Britanci u pomoć pozvali Amerikance

Britanski vojni stručnjaci upozoravaju da su obrambene sposobnosti "Otočana" oslabljene još od 2010., kada je ukinut program zračnog nadzora
 cc

Periskop ruske podmornice opažen u vodama blizu Farslanea u Škotskoj, na mjestu gdje inače izranjaju britanske podmornice, digle su na noge otočke vojne snage. Prema pisanju britanskim medija, navodi se kako je spomenuta podmornica pokušavala pratiti jednu od četiri britanske podmornice klase Vanguard.

Isti izvori navode kako su sve češća opažanja "nepozvanih gostiju" iz Rusije u podmorju sjeverno i zapadno od obale Škotske.

U nedostatku rješenja, ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva bilo je prisiljeno pozvati u pomoć svoje američke saveznike. U potrazi za misterioznom ruskom podmornicom angažirani su potom ovoga tjedna američki zrakoplovi P3 Orion.

Britanski vojni stručnjaci upozoravaju da su obrambene sposobnosti "Otočana" oslabljene još od 2010., kada je ukinut program zračnog nadzora Nimrod, jer je održavanje te flote zrakoplova koštalo četiri milijarde funti.

Iako Moskva službeno poriče bilo kakve podmorske aktivnosti, mediji su prošle godine nekoliko puta bilježili slučajeve opažanja ruskih podmornica.

Tako je nakon tri opažaja tajanstvene podmornice u vodama kod Stockholma, Švedska bila zatvorila pomorski i zračni prostor oko svog glavnog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:55