ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Ljutita Merkel poručila vlastima u Ukrajini: Prestanite zlostavljati Timošenko ili ću bojkotirati Euro

Njemačka kancelarka Angela Merkel pojačala je pritisak na ukrajinske vlasti najavivši mogući bojkot Eura zbog optužbi o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru.

- Ponašanje službenog Kijeva prema bivšoj ukrajinskoj premijerki igrat će važnu ulogu u odluci o dolasku Angele Merkel na Europsko nogometno prvenstvo koje se u lipnju održava u Poljskoj i Ukrajini - rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke vlade. U razgovoru za agenciju AP njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich poručio je, pak, kako bi zbog optužbi “mnogi političari mogli odustati od puta u Ukrajinu”.

Odgođeno suđenje

Ukrajinska politička veteranka (52) lani je zbog zloporabe položaja osuđena na sedam godina zatvora. Mnogi smatraju da je riječ o politički motiviranom potezu jer je Timošenko glavna opozicija trenutačnom ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču. Ukrajinski sud odgodio je jučer početak novog suđenja na kojemu bi trebala odgovarati zbog utaje poreza, objašnjavajući da ne može saslušati slučaj bez njene prisutnosti. Suđenje je zakazano za 21. svibnja.

Jaki bolovi

Njemačka je od zemalja EU najoštrija u kritikama Ukrajine zbog Julije Timošenko.

Timošenko je, prema informacijama njene obitelji, prije tjedan dana počela štrajk glađu zbog fizičkog zlostavljanja zatvorskih čuvara.

- Slaba je jer ne jede, puna modrica zbog udaraca i strahuje da će je politički neprijatelji prisiliti da uzme hranu - izjavila je njena kći Eugenija. Istaknula je i kako je njena majka u jakim bolovima.

Europski opozicijski političari od dužnosnika u vladi EU već su zatražili bojkot Eura, a Merkel je sad pokazala da je spremna to podržati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:35